Quinoa

Lukács Enikő

A quinoa (kinoá) a gabonafélék hazai titkosügynöke. Nehezen beszerezhető, kevéssé ismert fajta, mindez persze nem ok arra, hogy titkos bioboltokat felkutatva ne kerüljünk vele közelebbi kapcsolatba, mert igazán megéri!  

Honnan származik?

  • Dél-Amerikából, i.e. már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Az ősi inkák nagy becsben tartották, erőt és kitartást merítettel belőle. Az Aztékok aranyának is nevezték egészségre kitűnő tulajdonságai miatt. A spanyol hódítók hosszú időre betiltották a quinoa termesztését, mit minden mást is, ami a dél-amerikai kultúrát jelentette.
Fontos: A quinoa fogyasztása oxalát tartalma miatt vesekő kialakulására hajlamos embereknél odafigyeléssel történjen!

Mitől olyan egészséges?

  • Kiváló magnézium- (quinoa:197 mg/100 g, barna rizs: 143 mg/100 g) és mangánforrás. Könnyen emészthető fehérjetartalmú gabona. Jelentős a B2- (quinoa:0,32 mg/ 100 g; brokkoli: 0,12 g/100 g, barna rizs: 0,09 g/100 g) és E-vitamin- (quinoa: 2,4 mg/100 g, brokkoli 0,78 mg/100 g) tartalma.
  • Gluténmentessége miatt remek megoldás liszt érzékenyek számára.
  • Gabonák közül a quinoában található a legtöbb fehérje (14 g/100 g,barna rizs: 7,94 g/100 g). Majdnem minden esszenciális aminosav megralálható benne.
  • Gazdag vas-, kálium-, B2- és B6-vitamin-, valamint folsav-, magnézium-, mangán- és cink-összetevőkben.
  • A quiona összehasonlítva a rizzsel vagy a búzával jóval laktatóbb, így diétákban nagyobb eredménnyel alkalmazható.

Tudományos kutatások?

  • Tudományos kutatások bizonyították, hogy a quinoa a kisérleti egerekbe juttatott antitestek ellen fokozott ellenanyagtermelést vált ki, és hatékonyan védi a szervezetet.

Még valami érdekesség?

  • Annak ellenére, hogy a quinoát gabonaként tartjuk számon, valójában a céklával és a spenóttal áll közelebbi rokoni kapcsolatban. Zöld levelei szintén fogyaszthatók.

Gyors és finom: REGGELI QUINOA

A többször átöblített quinoát főzzünk meg dupla annyi, csipet sóval ízesített tejben (a quinoának intenzívebb, diósabb íze lesz, ha előzőleg száraz serpenyőben megpirítjuk). Fedő alatt, takaréklángon körülbelül 15 perc alatt megfő. Mézzel, aszalt vagy friss gyümölcsökkel, diófélékkel, joghurttal tálaljuk. 
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink