Mézeskalács adventi koszorú

Mézeskalácsból nem csak finom aprósüteményt, hanem számos ötletes díszt is készíthetünk az ünnepekre. Ha ügyesek vagyunk, akkor még ilyen gyönyörű adventi koszorú is készülhet belőle.

Anyagköltség: a tésztához: kb. 450 Ft, az íróka masszához: kb. 200 Ft;

a díszítéshez: arany színű cukorgyöngy: kb. 120 Ft

+ piros színű teamécsesek: kb 100 Ft/csomag

Elkészítési idő: tészta: kb. 15 perc + 1 nap pihentetés,

az összeállítás: kb. 120 perc + 6-8 óra szárítás

A Moha Konyha blog szerzőjének kreativitását és kézügyességét dícséri ez a mívesen kidolgozott mézeskalácsból készülő adventi koszorú, melynek az elkészítését az alábbiakban olvashatjátok.

Az összeállításhoz szükséges hozzávalók: mézeskalács tészta, massza az írókákhoz, sablon, pogácsaszaggatók, hópihe vagy csillag formájú kiszúró, nejlonzacskók, arany színű cukorgyöngyök, 4 darab piros színű teamécses. A koszorú elkészítése előtti nap bekeverjük a tésztát. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk. A tészta receptjét itt olvashatjátok.

1. lépés: Másnap elővesszük a tésztát, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 6-7 mm vékonyra nyújtjuk. A koszorú alapjához kivágunk egy nagyobb négylevelű lóhere formát az előre megrajzolt kartonsablon mentén. Kiszúrunk négy darab 6 cm átmérőjű kört, majd ezek belsejét kivágjuk egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával. Kiszaggatunk még nyolc kisebb csillagot vagy hópihét is. Valamennyi mézest egy sütőpapíros tepsire tesszük, a hópihéket közel az alaphoz, így egybesülnek azzal. 170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10-12 percig sütjük. Figyeljük, nehogy megégjen!

2. lépés: Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket. Az írókákhoz és a terülőmázhoz szükséges hozzávalókat itt olvashatjátok. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit. A sűrűbb fehér írókával körberajzoljuk a mézeseket.

3. lépés: Száradás után a folyékony fehér terülőmázzal kitöltjük a kontúron belül a felületet. Vizes ecsettel elegyengetjük ha kell, majd hagyjuk teljesen megszáradni, ez általában 6-8 órát igényel száraz, meleg helyen.

4. lépés: Először a mécsestartó köröket rögzítjük kevés fehér írókával a helyükre. Ezután a piros írókával díszítjük a koszorút, néhány helyre arany gyöngyöt is illesztünk a mintába. Teljes száradás után a mécseseket is a helyükre tesszük.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink