Mézeskalács adventi koszorú

2011. november 25.

Mézeskalácsból nem csak finom aprósüteményt, hanem számos ötletes díszt is készíthetünk az ünnepekre. Ha ügyesek vagyunk, akkor még ilyen gyönyörű adventi koszorú is készülhet belőle.

Anyagköltség: a tésztához: kb. 450 Ft, az íróka masszához: kb. 200 Ft;

a díszítéshez: arany színű cukorgyöngy: kb. 120 Ft

+ piros színű teamécsesek: kb 100 Ft/csomag

Elkészítési idő: tészta: kb. 15 perc + 1 nap pihentetés,

az összeállítás: kb. 120 perc + 6-8 óra szárítás

A Moha Konyha blog szerzőjének kreativitását és kézügyességét dícséri ez a mívesen kidolgozott mézeskalácsból készülő adventi koszorú, melynek az elkészítését az alábbiakban olvashatjátok.

Az összeállításhoz szükséges hozzávalók: mézeskalács tészta, massza az írókákhoz, sablon, pogácsaszaggatók, hópihe vagy csillag formájú kiszúró, nejlonzacskók, arany színű cukorgyöngyök, 4 darab piros színű teamécses. A koszorú elkészítése előtti nap bekeverjük a tésztát. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk. A tészta receptjét itt olvashatjátok.

1. lépés: Másnap elővesszük a tésztát, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 6-7 mm vékonyra nyújtjuk. A koszorú alapjához kivágunk egy nagyobb négylevelű lóhere formát az előre megrajzolt kartonsablon mentén. Kiszúrunk négy darab 6 cm átmérőjű kört, majd ezek belsejét kivágjuk egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával. Kiszaggatunk még nyolc kisebb csillagot vagy hópihét is. Valamennyi mézest egy sütőpapíros tepsire tesszük, a hópihéket közel az alaphoz, így egybesülnek azzal. 170 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10-12 percig sütjük. Figyeljük, nehogy megégjen!

2. lépés: Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket. Az írókákhoz és a terülőmázhoz szükséges hozzávalókat itt olvashatjátok. Minden írókát külön nejlonzacskóba töltünk, tetejüket elgumizzuk. A terülőmázas zacskó sarkára nagyobb lyukat vágunk, a többire csak picit. A sűrűbb fehér írókával körberajzoljuk a mézeseket.

3. lépés: Száradás után a folyékony fehér terülőmázzal kitöltjük a kontúron belül a felületet. Vizes ecsettel elegyengetjük ha kell, majd hagyjuk teljesen megszáradni, ez általában 6-8 órát igényel száraz, meleg helyen.

4. lépés: Először a mécsestartó köröket rögzítjük kevés fehér írókával a helyükre. Ezután a piros írókával díszítjük a koszorút, néhány helyre arany gyöngyöt is illesztünk a mintába. Teljes száradás után a mécseseket is a helyükre tesszük.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink