Felnőtt fejjel úszni tanulni...?

Nemesvári Edit

Bizonyára sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy milyen sportba kellene belevágni, amit az orvos sem tilt, de mégis megfelelő terhelést tudnak elérni vele és (titkon remélik), hogy még fogyni is tudnak közben. Vannak, akik életmód tanácsadót, személyi edzőt vagy éppen a háziorvosukat keresik fel, hogy javasoljon számunkra megfelelő sportot. Az esetek 80 %- ban az úszást javasolják.

Ilyenkor szokott csörögni a telefonom.

A tanítványaim nagy részénél hátúszást ír elő az orvos, amit elég kevesen tudnak helyes technikával kivitelezni. Számos olyan panasszal keresnek fel engem, amin "csak" az úszás segíthet. Azt szoktam mondani, hogy előbb - utóbb mindenkinek csak az úszás marad, hiszen 100 évesen nem tudunk majd súlyt emelgetni vagy aerobik órán ugrálni (kevés kivételtől eltekintve).

Tehát jöjjön most néhány gondolat a felnőttek úszásáról:

  • Az első órákon általában önbizalom hiányos, feszengő, emberek jönnek hozzám. Hiszen milyen dolog (gondolják ők), hogy valaki nem tud úszni 40-50-60 évesen. Aztán ahogy telnek a hetek/hónapok egyre nyíltabb, magabiztosabb, mosolygó arcok lépnek be az uszodába (nagy örömömre).
  • Első körben mindenképp megemlítem, hogy minden tiszteletem azoké az embereké, akik felnőttként, igen nagy elhatározással és lelkesedéssel belevágnak egy teljesen idegen dologba. Miért is kellene szeretni a vizet és nem félni tőle, amikor igenis nagyon ijesztő és félelmetes tud lenni a mélység. Nekem sem tudnák megmagyarázni a levegőben ejtőernyőzés közben, hogy ne féljek. Tehát első dolog ezt a félelmet leküzdeni és azt a rengeteg gátlást, ami miatt nem járt eddig uszodába az ember.
  • Nem megy ám egyik-napról a másikra, sok türelem kell és kitartás. Mert egy csomó zavaró tényező van a vízen kívül. Pl. fürdőruhára kell vetkőzni. Sokak számára itt kezdődik a probléma. De mindent meg lehet szokni, ahogyan azt is, hogy milyen kínos, hogy valaki felnőttként nem tud úszni, pedig a gyerekek milyen bátran ugrálnak a mélyvízbe. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha jó kezekben van a tanítvány, akkor gyorsan levetkőzi ezt a fajta gátlását. Amikor látja az ember, hogy nem egyedül küszködik a habokban, hanem van más olyan ember is, aki nem tud úszni (és mennyi van, ajjaj) az talán némi önbizalmat is adhat. Sokáig az orrukba megy a víz, külön kell figyelni a karra, a lábra, a levegő kifújására... Sok mindenre kell figyelni, nem könnyű. És tényleg nem megy 2-3 hét alatt. Hosszú, kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy valaki magabiztosan tudjon úszni a mélyvízben is. Mert csak az tud úszni, aki a mélyvízben is tud. Aki csak ott tud úszni, ahol leér a lába, az becsapja magát. És ez a fajta önbecsapás életveszélyes is lehet.

Azt gondolom, hogy akiben már megvan az elhatározás, hogy most már semmi kifogás nem jöhet, az keressen fel, jöjjön el egy próba órára, aztán meglátjuk...

Valószínűleg előbb - utóbb  "megfertőződik" a víz szeretetével.

További információért látogass el a www.maganuszas.hu oldalra!

Tartalmi ajánló:
Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink