Fogyós bogyók

Táplálékkiegészítők a karcsú vonalakért

Fogyasztó-tabletták, teák, italok, porok és tapaszok – óriási a kínálat a karcsúságot ígérő csodaszerek között. És bár legtöbbjük hatása nem bizonyított – csodaszer nincs, hiszen az elhízás egyre komolyabb népegészségi probléma hazánkban is –, sokan esküsznek erre-arra. Utánanéztünk, melyik szerről mit érdemes tudni.

L-karnitin
Az emberi szervezetben is megtalálható, természetes aminosav-származék. Több mint 100 éve fedezték fel, és már ekkor kiderítették róla, hogy sportolás előtt egy órával alkalmazva fokozza az izmok erőnlétét, ezzel együtt csökkenti a testzsír mennyiségét, és hozzájárul az idegrendszer és a szívizom megfelelő működéséhez. Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetésében, energiává alakításában és a sejtek membránjának védelmében van. Talán az egyik legbiztonságosabb táplálék-kiegészítő, hiszen több évtizede használják szerte a világon. Fogyasztása veszélytelen, nagy mennyiség bevitelénél sem mutattak ki mérgező hatást, hiszen a felesleg kiürül a szervezetünkből. Persze azért csak óvatosan: terhes és szoptató nők kizárólag orvosi javaslatra szedjék, akárcsak a máj-, vese-, pajzsmirigy- és cukorbetegek. És nem kell feltétlenül a bogyóhoz nyúlnunk, hiszen előfordul a táplálékunkban is, főleg hús- és tejtermékekben, legjobb forrása a marhahús. Ám – „szakértői” és forgalmazói szerint – a fogyáshoz szükséges napi mennyiséget (250-400 mg) nem képes az emberi szervezet szintézissel előállítani, ezért javasolják a tabletták adagolását.

Króm
Alapvető nyomelem, amely fokozza az inzulin működését, így befolyásolja a szénhidrát-, fehérje-és zsír-anyagcserét. Elősegíti bizonyos aminosavak beáramlását az agyi vérkörbe, így mérsékeli az étvágyat és az éhségérzetet. A krómhiány megromlott cukorháztartáshoz (cukorérzékenység, elhízás), cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez és szívbetegséghez vezethet. Ezenkívül a króm hiánya csökkenti a teljesítőképességet, fizikai és mentális kimerültséget okozhat. Természetesen is előfordul húsokban, rákokban, halakban, tojásban, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és néhány gyümölcsben-zöldségben.

CLA (konjugált linolénsav)
Egy zsírsav, amely nemhogy hizlalna, de még fogyaszt is? A legújabb kutatások szerint a konjugált linolénsav ilyen. Ehhez a készítményhez fűződik a legtöbb bizonyíték arra nézve, hogy segít a zsír lebontásában, így, sportolással együtt, képes a fogyás felgyorsítására. A lebontott zsírsejtek bekerülnek a véredénybe, ahol energiaforrásként és napi energiatartalékként szolgálnak. Növeli egy adott mennyiségű táplálék hatékonyságát is, azaz két sportoló közül a CLA-t fogyasztó hatékonyabban fog felhasználni azonos mennyiségű táplálékot, mint  CLA-t nem fogyasztó társa. Ismert rákellenes hatása is. A tehéntejben is előfordul, és finn kutatók azt a meglepő megfigyelést tették, hogy azoknál a nőknél, akik olyan tejet fogyasztottak, amelynek magas a linolénsav tartalma, ritkább az emlőrák. Nagyobb mennyiségben szedve azonban lehet, hogy ennek is vannak káros hatásai. Éppen Budapesten jelentették be svéd kutatók 2002 szeptemberében, hogy korai cukorbetegségben valamelyest rontotta az inzulin-érzékenységet, de nem valószínű, hogy ez az egészséges emberre veszélyes.

Termogén zsírégetők
A termogén zsírégetők az anyagcsere felgyorsítását a szervezet fokozottabb hőtermelésével igyekeznek elérni, hogy az nyugalmi állapotban is több kalóriát égethessen el. Termogenezis kiváltása számos módon lehetséges, így mozgással, megfelelő táplálkozással és bizonyos zsírégetők segítségével is. A termogén zsírégetők hatásmechanizmusának alapja, hogy a testet felmelegítve, az anyagcsere fokozásával több kalóriát és zsírt égessünk el adott idő alatt – akár pihenés közben is –, mint nélkülük tennénk. A termogén zsírégetők fokozzák az anyagcsere sebességét, a tápanyagok és így a zsír lebontását, s a szer a központi idegrendszerre gyakorolt hatásával növeli az energiaszintet, valamint a mentális élességet. A termogén zsírégetők többsége olyan alapösszetevőkre épül, mint a koffein (guarana, mate) és a szinefrin (keserűnarancs), számos, alapvetően növényi kivonattal kiegészítve, mint például a zöld tea, fehér tea, oolong-tea stb. 

Tejsavópor
A tejsavó a sajt- vagy túrókészítés folyamata során visszamaradó anyag. A tej értékes ásványianyag-tartalma -- magnézium, cink, vas, mangán, kalcium, foszfor, réz és kálium – koncentráltan, 80%-ban található meg benne. Ezenkívül B1-, B2-, B6-vitaminok, folsav, pantoténsav és számos esszenciális és nem esszenciális aminosav alkotja. Régen is gyógyhatásúnak tartották – állítólag Kleopátra is ebben fürdött –, ma is köztudott, hogy jótékonyan hat az emésztésre, gyorsítja az anyagcserét, regenerálja a bélflórát. Legtöbbször tejsavópor alakjában juthatunk hozzá, ez a tejsavó szűrt, esetleg laktózmentesített, porított változata. Feldolgozástól függően az így kapott por alacsonyabb zsírtartalmú, viszont értékes fehérjékben dúskál: a tejsavófehérje a legideálisabb izomépítő fehérje. Fokozza a bevitt ásványi anyagok felvételét, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Magas biológiai tápértékű, csökkenti az étvágyat, ezért kiválóan megfelel fogyókúrázók számára is, egy-egy étkezés kiváltására. Létezik csak önmagában is, de míg 100%-os, tiszta formáját sportolók és testépítők fogyasztják, diétázók számára keverik más, lassabb felszívódású fehérjékkel, vércukorszint-szabályozó krómmal, zsírégetőkkel és étvágycsökkentő hatású, emésztést segítő, élelmi rostokkal. 

Almaecet, almaecet-kapszula
Az almaecet az alma összes tápanyagát tartalmazza: A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokat, pektint, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét, rengeteg ásványi anyagot nátriummal, káliummal, magnéziummal, foszforral, kalciummal és vassal együtt. Öregedésgátló bioflavonoidok és polifenolok is vannak benne, és ballasztanyagaival kihat a vércukorszint stabilizálására. Gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, részt vesz a szervezet zsírbontó folyamataiban, csökkenti az éhségérzetet, így diéta és mozgás mellett ideális kiegészítője a fogyókúrának. Segít megelőzni az érelmeszesedést és a csontritkulást, növeli a vitalitást, javítja a végtagok vérkeringését, tisztítja a szervezetet, gátolja a mérgező vegyületek lerakódását, rendszeres alkalmazása mellett csökken a reumás betegségek és a köszvény kialakulásának valószínűsége. Almaecetet magunk is előállíthatunk – pár hét ugyan kell az erjedéshez --, de aki nem szereti az ízét, annak jó megoldás lehet a por alakú változat: itt a természetes almaecetet porlasztva szárítják, majd kapszulába töltik. 

Zöld tea, szűz tea, szűztea-kapszula
A zöld teáról köztudott, hogy nemcsak hogy jótékony antioxidánsokkal van tele, de anyagcsere-élénkítő hatása is van, sőt, egyes klinikai vizsgálatok szerint napi 5 csésze zöld tea képes a zsír oldására, mert segíti a trigliceridek kijutását a zsírszövetből, az addig tárolt zsírok így szabaddá válnak, a szervezet pedig könnyebben lebontja őket. Az is előnye, hogy lassan, fokozatosan és egyenletesen fogyaszt, nem meríti ki a szervezetet, és nincsenek káros mellékhatásai, sőt: rákellenes, egyensúlyban tartja a koleszterinszintet, sok C-vitamin van benne, jót tesz a szívműködésnek, rendszeresen fogyasztva segít az allergiás tüneteken. Kérdés, hogy mindez igaz-e a kapszulában található őrleményre is, de sokan esküsznek rá. Nem más ez, mint a zöld tea bimbóinak és ágainak első két levele, melyeket kezeletlenül (innen a „szűz” elnevezés) megszárítanak, megőrölnek és kapszulába töltenek.

Szójalecitin
A lecitin az emberi szervezet létfontosságú anyaga, szinte minden életfunkciónkban részt vesz, és nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek. Zsírszerű anyag, a máj állítja elő a szervezetünkben. Nevét a tojássárgája görög nevéről kapta, mert egy kutató ebben fedezte fel először a 19. században. Ma már tudjuk: nagyobb mennyiségben a szójában fordul elő, az ebből kivont lecitint nevezzük szójalecitinnek. A lecitin az egyik összetevője azon fehérjéknek, melyek a vérben a zsírok szállítását végzik. Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kap a testsúlykontrollban, fogyókúrákban vagy a fogyasztó étrend-kiegészítőkben. A lecitin fő alkotóeleme két B-vitamin származék, a kolin (B11-vitamin) és az inozitol (B8-vitamin). Egyéb létfontosságú feladataik mellett mindkettőjüket zsírégető és zsírbontó anyagként tartják számon, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és optimális működéséhez. Hiánya többek közt memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget okozhat. További pozitívuma, hogy enyhíti, megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját, antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, egészségesebbé varázsolja a hajat és csökkenti a hajhullást.

Csak orvosi ellenőrzéssel
Olyan súlyos esetekben, amelyekben pusztán fogyókúrával nem lehet tartós vagy jelentős fogyást elérni, orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor nemcsak táplálék-kiegészítőkkel, hanem gyógyszerekkel is támogathatjuk a fogyókúrát. 

Ma Magyarországon egyetlen olyan hatóanyag van, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is ajánlj, ez az orlisztát. Ez nem hat a központi idegrendszerre, nincs serkentő vagy étvágycsökkentő hatása, kizárólag az emésztőrendszerben fejti ki hatását, így nem befolyásolja a szívritmust és az agyműködést.
Alapvető szerepe megakadályozni, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsír egy része felszívódjon a vékonybélben, így minden 2 kg-nyi, saját erőből elért fogyás mellett további 1 kg-ot veszíthetünk (természetesen kiegyensúlyozott és változatos, kalória- és zsírszegény étrend mellett). Hatásmechanizmusa, hogy a bélben megakadályozza az elfogyasztott zsír egy részének emésztését és felszívódását azáltal, hogy a zsírbontó enzimekhez kötődik. Az ily módon fel nem szívódott zsír a széklettel távozik a szervezetből.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink