MÍNUSZ 5 KG

Két hónap története

Stahl Judit

A szülés után jó 10 kg plusz maradt rajtam. A fele különösebb odafigyelés nélkül 1 év alatt elköszönt, de a másik fele ragaszkodó típus volt.

Életemben nem fogyókúráztam még, most viszont nem volt más választásom. Persze szóba sem jött, hogy lemondjak a finom ízekről, és seízű-seszínű párolt zöldséget egyek párolt zöldséggel önmagában. Még mit nem, úgysem bírnám ki!

FELKÉSZÜLÖK

Kezdésnek, illetve lelki felkészülésnek elolvastam egy csomó fogyókúrás könyvet. És már ez is szép teljesítmény volt, tekintve, hogy nem számítottak üdítő, szórakoztató olvasmánynak. Néhány hét alatt az éjjeliszekrényemen hegyek nőttek belőlük, a férjem alig talált meg mögöttük. Elsőre mindegyik másnak tűnt, mintha pont ő súgná majd meg a titkot, a tuti módszert. Ám a végére kiderült, hogy -némi különbségtől eltekintve– mind ugyanarról szól: mit nem lehet enni? miről kell lemondani? mi tilos? Csak más és más megközelítésben tették, másképp voltak becsomagolva. Az egyik a vércsoportomra hajtott, a másik külön javasolta enni a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírt (hogyan fogok ezután leülni egy rendes étel elé?), a harmadik a savas-lúgos egyensúlyomon akart változtatni (addig azt se tudtam, nekem ilyenem is van), a negyedik rá akart venni, hogy kezdjek el magokon és nyers húson élni, ahogy egykor az ősemberek. Micsoda rettenetes kilátások!

MI LEGYEN?

Végül úgy döntöttem, a józan eszemre hallgatok. Azt az utat választom, amelyikről, őszintén szólva, mindig is sejtettem, hogy helyes, legfeljebb nem akartam elsőre elfogadni. Nevezetesen azt, hogy ha a szervezetemnek kevesebb kalóriát adok, mint amennyit elhasznál, fogyni fogok. Ha többet, hízni. Ha ugyanannyit, mint eddig, marad a plusz 5 kg. Mert hókuszpókuszok nélkül ez a csupasz igazság. Akár tetszik, akár nem. Nekem nem, de engem senki nem kérdezett.

MENNYI AZ ANNYI?

Na igen, de mi az a kevés kalória, ami a fogyáshoz kell? Következett némi matek a könyvek alapján:

         - 1 kg fogyáshoz 7700 kalóriának kell búcsút inteni

         - a felnőtt, 60 kg-os, irodai tevékenységet végző nő napi szükséglete 2000 kalória

         - az üdvözítő tempójú fogyás heti ½-1 kg.

Vagyis kijött, hogy naponta 1100 kalóriával kellene kevesebbet ennem, ha 5 hét alatt szeretném lefogyni az 5 kg-ot. Hát mi vagyok én? Netán virág, hogy napi 900 kalórián éldegéljek? Ezért újrakezdtem a számolást, és megnéztem, vajon milyen mozgással lehetne napi 1100 kalóriát elégetni. Kiderült, hogy ha hétfőn 3 órát cipelem a bevásárlást, kedden 4½ órát porszívózok, szerdán bő 5 órát ablakot pucolok, csütörtökön 6¾ órán át mosogatok, pénteken ugyanennyit vasalok, és szombaton meg vasárnap, kipihenve a fáradalmaimat, 8¾ órát telefonálok állva(!) a barátnőimmel, akkor elérem a célom.

TERVEZEK

Mire idáig értem, világossá vált: csupán étkezéssel vagy mozgással képtelen leszek lefogyni. A kettőre együtt van szükség. Ezért először megfeleztem az 1100 kalóriát, és az egyik részét az étkezésemből vontam le, a másik részét a mozgással terveztem eltüntetni. De még így is rémesnek ígérkezett a jövő: miképp leszek képes napi 1450 kalóriás étkezés mellett még 550 kalóriát elégető mozgást is végezni? A válasz: sehogy. Én legalábbis biztosan nem. Így hát visszavettem a lelkesedésből, és -új papír, új toll- kezdtem megint számolni:

         - Étkezésből bevállaltam napi 1600 kalóriát.

         - Mozgásból kiróttam magamra 400 kalóriát.

         - Végeredményül megkaptam, hogy ezzel a módszerrel 48 nap alatt szabadulok meg majd az áhított – vagy inkább   átkozott – 5 kg-tól.

CSÜGGEDEK

Még el sem kezdtem, máris rosszkedvem támadt. Pontosabban: elszomorodtam. Hosszú időnek tűnt fel a 48 nap! Hamarjában felhívtam két, örökké fogyózó ismerősömet, hátha akad valami jobb ötletük. Boldogan fogadtak, mint új lányt a diétázók harcedzett csapatában. Ám hasznos ötletük nem volt, illetve én egyet sem tekintettem annak azok közül, amiket javasoltak. Merthogy csakis rapid, drasztikus, borzalmas fogyókúrákról számoltak be, azokat nem lennék képes végigcsinálni. Ezenkívül ajánlottak két szuper hashajtót, és felhívták a figyelmem egy fogyasztó harisnyára, amely állítólag olyan speciális anyagból készült, hogy képes mikrovibrálással akár ülő helyzetben is lebontani a combokról a zsírt. (Kapni testszínűben és feketében. Tiszta őrület, nem? Már ha valaki elhiszi.) Ezek után maradtam a 48 napnál. Gondolom, érthető.

MIT FOGOK ENNI?

Nem születtem mazochistának. Sem éhezni nem akartam, sem vacakokat enni. Ahogy már az elején mondtam, ezek voltak a legnagyobb félelmeim. Ezért, ciki vagy sem, de a legkönnyebb megoldást választottam: saját magamat hívtam segítségül. Fogtam, elővettem a Büntetlen örömök című szakácskönyvemet, amely tele van finom, de alacsony kalóriás ételekkel, és összeállítottam a könyv alapján az étrendem. Reggelire 300 kalóriás turmixokat készítettem belőle, napközbenre olyan 500 kalóriás ebédeket, amelyeket dobozban is magammal vihettem az irodába, vacsorára pedig 650 kalóriás fogásokat, amelyeket hétvégén előre megfőztem, kiporcióztam, lefagyasztottam. Ezen felül maradt napi 250 kalória, amivel szabadon garázdálkodhattam, már ha ez a kevés szabadságnak számít. Ezt félretettem tízóraira, uzsonnára gyümölcsnek, kis maroknyi mandulának vagy diónak, illetve egy-egy nem hizlaló édességre is futotta belőle, szintén a könyvemből. A hetek teltek, én főztem, ettem, gyakran velem együtt ült este asztalhoz a család is, mert az ételek csak kalóriára voltak igénytelenek, ízre egyáltalán nem. A kedvenc ételeim közül találtok majd néhányat egy kicsit lejjebb.

MI LESZ A MOZGÁSSAL?

Mivel egész kis könyvtáram volt már diétáskönyvekből, alaposan bevésődött az agyamba: olyan mozgást kell választanom, amely eredményesen eltünteti a zsírpárnákat. OK, de melyik az? Erre a kérdésre találtam egy egyszerű képletet:

Zsírégető pulzus

(220-életkor) x 0,6-0,8

Magyarán ki kell vonni az életkort 220-ból, és annak a számnak venni a 60%-80%-át. Akkoriban 37 éves voltam, az eredmény nekem kb. 110-147 közé jött ki. Tehát ennyit kell vernie percenként mozgás közben a szívemnek, ha fogyni szeretnék. Hogy biztosra menjek, vettem egy pulzusmérő órát is. Még az üzletben beállíttattam, és nagy elszánással kipróbáltam a Margitszigeten. És láss csodát, a zsírégető pulzus nem is volt annyira rémes! Voltaképp kocogással kombinált erős gyaloglással elértem. De a kellemes meglepetés mellé akadt egy kellemetlen is: az előirányzott 400 kcal lefaragásához 50 perc kellett. Mi legyen? Nem vagyok időmilliomos, nem töltehetek naponta fél órát azzal, hogy kibumlizok a Szigetre, majd másik fél órát azzal, hogy hazamegyek lezuhanyozni. Ezért keresgélni kezdtem az interneten, és meg is találtam a nekem való megoldást: futópad-bérlés otthonra. Ez az, ez kell nekem! Megszerveztem, kihozták, jó nagy dög volt. És miközben szemeztem vele, egyúttal aláírtam magammal a szerződést, hogy innentől kezdve az ébresztőórám 50 perccel korábban csörög majd. Jaj!

KIBÍROM

3 bevált tipp

LENMAGOLAJ

Esténként 1 kupica bio lenmagolaj egy pohár szójatejbe keverve nem az ízorgia csúcsa. De gondoskodik a szükséges omega-3 zsírsavakról, rendbe szedi a női hormonokat, és mivel beállítja a zsírháztartást, segít levinni a felesleget.

ÉTKEZÉSI NAPLÓ

Kis füzetet készítettem az ágyam mellé, és minden este beírtam, mit ettem, mennyit mozogtam. Ha kihagytam, könnyebben bűnöztem, mert visszatartó ereje volt annak, hogy a vétkeimnek nyoma marad.

GYÖMBÉRTEA

Sima vízből képtelen voltam napi 2-3 litert magamba erőltetni. De a gyömbértea finom ital és serkenti is az anyagcserét: egy darabka friss gyömbért meghámoztam, felszeleteltem, leforráztam, a forrázatot vízzel bőven higítottam.

Az elkövetkező 48 napban az első héten minden reggel ráálltam a mérlegre. Aztán csak kétnaponta. Végül megfogadtam, kizárólag hétvégén mázsálom magam. Ugyanis volt, amikor semmilyen változást nem láttam. Volt, amikor nagyot. De olyan is, hogy néhány lefogyott deka alamuszi módon visszakúszott! Na, azok voltak a mélypontok. Iszonyú igazságtalannak tartottam a szervezetem részéről, hogy harcol ellenem, és próbál tartalékolni. Meg azt is, hogy annak a néhány bűnözésnek, esti nassolásnak, baráti vacsorának, amelynek képtelen voltam ellenállni, nyoma maradt. Nem volt szép tőle. Illetve nem volt szép tőlem, de ezt nehezebb bevallani.

CÉLBA ÉREK

Végül is nem 48 nap, hanem 60 nap kellett ahhoz, hogy siker koronázza az erőfeszítéseimet. Igen, 2 hónap után lement az a fránya 5 kg! És a legjobb az egészben két dolog volt: az egyik, hogy véget ért a fogyókúra; a másik, hogy azóta se jött vissza az 5 kg.

Ezek alatt a hetek alatt ugyanis megtanultam, mennyire fontos a rendszeres mozgás. Nem őrült módjára, nem futóbolondként, nem a tornatermek királynőjeként. Csupán normális emberként. Úgy viszont hetente több alkalommal. Sajnálom, ez az (izzadtságszagú) valóság. Legalábbis nekem, így 40 fölött. A heti három-öt kocogás, tornázás mára olyanná vált számomra, mint másnak a bankbetétre kötött biztosítás: nem hagyja elveszni a megszerzett eredményemet. Hozzáteszem: nehéz megoldanom, és mindig tudnék kifogást találni, miért nem fér bele az életembe. Ám ha cserében soha többé nem kell diétáznom, akkor megcsinálom. Mert egyvalami biztos: enni sokkal jobban szeretek, mint amennyire mozogni utálok.

Futópad-bérlés

www.kondiotthon.hu:  

Mennyiért? Géptől függően 3000-4400 Ft/hét

Hova szállítanak? Budapestre 10 000 Ft, Pest megyében 12 000 Ft, vidékre 180 Ft/km

www.virtnesscentrum.hu:

Mennyiért? Géptől függően 2500-7500 Ft/hét

Hova szállítanak? Szállítási díj Budapestre 10 000 Ft, vidékre megegyezés szerint

www.arnoldgold.hu:

Mennyiért? 4000 Ft/hét

Hova szállítanak? Budapestre 5000-6000 Ft, Pest megyében 4000-7000 Ft, vidékre megegyezés szerint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALMÁS-ZABPELYHES TURMIX

Édes méz, illatos citromhéj és sütihangulatú őrölt fahéj keveredik ebben a zabpelyhes, tartalmas reggeli italban.

Puhára főzünk 1 púpos evőkanál zabpelyhet 2½ dl 1,5%-os zsírtartalmú tejben. Hozzáadunk kevés citromlével megcsepegtetett 15 dkg reszelt almát, ½ citrom reszelt héját, 1 evőkanál mézet, ½ dl szénsavmentes ásványvizet és ¼ kávéskanál őrölt fahéjat. Az egészet összeturmixoljuk.

1 adag lesz belőle. 281 Kcal


EPRES TURMIX MÜZLIMORZSÁVAL

Finom, egészséges reggeli ital, és azonnal megadja a napkezdő vitamin-löketet. 

Összeturmixolunk 10 dkg friss vagy mélyhűtött epret, 10 dkg natúr joghurtot, ½ dl 1,5%-os zsírtartalmú tejet, 1 evőkanál mézet és ½ citrom reszelt héját. Tehetünk bele kevés igazi vaníliát vagy vaníliaaromát is. Az italt pohárba töltjük, és meghintjük müzlimorzsával, ami úgy készül, hogy mozsárban porrá törjük egy 2 dkg-os müzliszelet felét. (A maradékot csomagoljuk el egy következő alakalomra.)

1 adag lesz belőle. 274 Kcal

CSIRKESALÁTA ANANÁSSZAL

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, bírja a fagyasztást.

Az öntethez kézi habverővel összehabarunk 3 evőkanál natúr joghurtot, 1 evőkanál tejszínt, 1 kávéskanál szójaszószt, 2 evőkanál vizet, ¼ kávéskanál curryport, 1 késhegynyi őrölt chilit.

Két darabra vágunk 20 dkg csirkemellfilét, vékonyra klopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és alufólia tasakban, 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. Az alufóliát elég 1 kávéskanál olívaolajjal megkenni.

A langyosra hűlt csirkehúst felcsíkozzuk, és összekeverjük 10 dkg felkockázott konzerv ananásszal meg ½ darab szeletelt, piros kaliforniai paprikával (8 dkg). Az ebédet másnapig hűtőben tartjuk, hogy jól összeérjenek az ízei.

  1 adag lesz belőle.  464 Kcal

VAJBAB KAPRIBOGYÓS-TONHALAS ÖNTETTEL

Villámgyors ebéd, tele ízzel. Ezenkívül laktató is, ami, valljuk be,  nem hátrány egy fogyókúránál. Az öntet más zöldségekhez is finom.

Lobogva forró, enyhén sós vízben megfőzünk 25 dkg még fagyos, mélyhűtött vajbabot. Kb. 6 perc alatt megpuhul, ekkor leszűrjük. 

Az öntethez lecsepegtetünk 1 doboz 16 dkg-os tonhal-konzervet (a sós lében eltett változatot), és botmixerrel összepürésítjük 1  csapott evőkanál majonézzel, 3 evőkanál natúr joghurttal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 evőkanál kapribogyóval. Sózzuk-borsozzuk, ízesítjük kevés citromlével, reszelt citromhéjjal.

Összekeverjük a vajbabot az öntettel. Az ételt másnapig hűtőbe rakjuk, és ebédre magunkkal viszünk hozzá 1 kiflit.

1 adag lesz belőle. 495 Kcal

RAKOTT PADLIZSÁN

Olaszos zamatú vacsora, hétvégén előre elkészíthető, aztán fagyasztható. A 650 kalóriás limitbe az is belefér, hogy megegyünk még mellé 1½ zsemlét. 

Felkarikázunk 1 cm vékonyan 90 dkg padlizsánt. Három egyenlő adagra osztjuk, és adagonként 1-1 evőkanál olívaolajon   mindkét oldalukon átsütjük a szeleteket egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben.

A szószhoz összeturmixolunk 1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzervet, 2 gerezd zúzott fokhagymát, 2 marék  bazsalikomlevelet, és sózzuk-borsozzuk.

A húsos töltelékhez 2 evőkanál olívaolajon megpirítunk 15 dkg felcsíkozott pármai sonkát. Hozzáadunk 35 dkg darált csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, ízesítjük 1½ kávéskanál morzsolt oregánóval, és mérsékelt tűzön, lefedve, de néha megkeverve, készre pároljuk.  Felkockázunk 25 dkg mozzarellát.

Egy 20x30 cm-es tepsibe rétegenként belepakoljuk a szószt, a padlizsánt, a sonkás-húsos tölteléket és a mozzarellát úgy, hogy mindegyikből 2-2 réteg legyen. Ezután kevés szószt kanalazunk rá, elfektetjük rajta a maradék padlizsánszeleteket, ráöntjük a szósz maradékát is, megszórjuk 5 dkg reszelt parmezánnal, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt összesütjük.     

6 adag lesz belőle. 519 Kcal

FOKHAGYMÁS KRÉMSAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL, FÜSTÖLT SAJTOS KUKORICAPÜRÉVEL

Ennek a karcsúsító vacsorának nemcsak a húsos része, hanem a körete is olyan, hogy bárki megnyalja utána a tíz ujját.

Kettévágunk 2x30 dkg csirkemellfilét, vékony szeletekre klopfoljuk, sózzuk-borsozzuk. Mindegyiket arányosan megtöltjük 10 dkg natúr tejszínes krémsajt, 2 gerezd zúzott fokhagyma és 1½ kávéskanál morzsolt oregánó keverékével. Ezután felgöngyöljük őket, és a hústekercseket vízbe áztatott fogpiszkálókkal rögzítjük.

A hústekercseket teflonserpenyőben 1 evőkanál olívaolajon körbepirítjuk.

A pirításhoz használt olajjal kikenünk egy kisebb tepsit. Beletesszük a hústekercseket, pár evőkanál vizet locsolunk rájuk, és alufóliával fedve 30 perc alatt, 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. 

A körethez 1½ dkg vajon átpárolunk 2 doboz 34 dkg-os konzerv kukoricát a leve nélkül. Turmixgépben összepürésítjük 3 dl 1,5%-os zsírtartalmú tejjel, 10 dkg reszelt füstölt sajttal, aztán sózzuk-borsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tálalás előtt átmelegítjük, a csirketekercsek mellé adjuk, és az ételt meghintjük petrezselyemmel.    

4 adag lesz belőle. 588 Kcal

CSOKIS-DIÓS PUSZEDLI

Nyugodtan elmajszolhatunk belőle 5 darabot, így sem lépjük át a bűvös 250 kalóriás határt.

  

Megolvasztunk gőz fölött 8 dkg étcsokoládét, kihűtjük. Közben 5 dkg diót durvára törünk, és összekeverjük 1 dkg teljes kiőrlésű liszttel, 1 narancs reszelt héjával.

Lágy habbá verünk 1 tojásfehérjét, és apránként hozzászórunk 2½ dkg nádcukrot. Ezután tovább verjük, hogy kemény hab legyen belőle, majd fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a diós-lisztes keveréket és az olvadt csokit.

  A masszából kávéskanálnyi kupacokat teszünk egymástól jó kétujjnyira egy nagy, sütőpapíros tepsire. A puszedliket 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, és rácsra téve, a tepsin hagyva kihűtjük.

20 puszedli lesz belőle. 1 puszedli: 47 Kcal

JOGHURTOS PANNA COTTA

Akár vendégeknek is kínálhatjuk ezt az édességet, mert nem veszik majd észre, hogy fogyókúrázunk.

Összekeverünk egy lábosban 30 dkg natúr joghurtot, 1 dl habtejszínt, 1 dl 1,5%-os zsírtartalmú tejet, 9 dkg cukrot, 1 vaníliarúd kikapargatott belsejét és 1 citrom reszelt héját. Kevergetve felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon, majd visszahűtjük annyira, hogy csak „csípje” az ujjunkat, ha beledugjuk.

A joghurtos keverékből kiveszünk 1 merőkanálnyit, és kevergetve feloldunk benne 1 csapott evőkanál zselatinport. Ha kész, visszaöntjük a többihez.

Az egészet szétosztjuk 4 db 1½ dl-es tálkába, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tálkák alját forró vízbe mártjuk, aztán kipottyantjuk belőlük a desszerteket egy-egy tányérra. Körberakjuk őket összesen 15 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett málnával.  

4 adag lesz belőle. 246 kcal

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink