Recept
Kipróbáltam

Alfajores (argentín teasütemény)

Stahl Judit

Az alfajores Argentínában olyan népszerű teasütemény, mint mondjuk nálunk a lekváros linzer. Mindenki készíti otthon, mindenki egy picit másképp készíti, egy valamiben azonban sosincs eltérés: mindig dulce de lechevel, azaz mennyeien finom karamellizált tejkrémmel van töltve. Receptünkben azonban nemcsak a kekszek közé, hanem még az oldalára is kerül a finom tejkrémből, hogy a végén jól meghempergethessük a finom kókuszreszelékben. Szépséges és ellenállhatatlanul finom.

Elkészítés

1. Először a dulce de leche jön. Ehhez előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), majd egy kis méretű, sekélyebb jénai tálba nyomjuk az összes sűrített tejet. Ezután a jénait beletesszük egy akkora nagy tepsibe, hogy a jénai bőven elférjen benne.

2. Amint a sütő eléri a megfelelő hőfokot, vizet forralunk, és a tepsiben várakozó jénai köré öntjük a vizet úgy, hogy annak a feléig érjen. Gyorsan letakarjuk a tepsit alufóliával, majd óvatosan betoljuk az egészet a forró sütőbe.

3. Kb. 2 óra alatt - 30 percenként átkeverve, és ha kell, a jénai alatt a forró vizet pótolva - a sűrített tejből nagyon sűrű, aranybarna színű karamellkrém lesz. Ekkor kivesszük a jénait a vizes fürdőből, és a dulce de lechet félre tesszük hűlni, amíg elkészítjük a sütemény tésztáját.

4. Késes betétű robotgépben összekeverjük a cukrot, a lisztet, a keményítőt, és a sót. Kockákra vágva hozzátesszük a vajat, majd az egészet összemorzsoltatjuk a géppel. A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, aztán kézzel összedolgozzuk a tésztát. Minél gyorsabban összeáll, annál jobb.

5. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd a 2 tészta adagot 2 sütőpapír közt 2-2 mm vékonyra nyújtjuk úgy, hogy a tészta széleit nyújtás közben elegyengetjük, így könnyebb lesz a kiszúrás. Mindkét tésztalapot a sütőpapírok közt hagyjuk, és betesszük 30 percre a hűtőbe.

6. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és 2 nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. A kinyújtott tésztákat 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a korongokat áttesszük egymástól 2 cm-re a tepsikre. (Egyszerre mindig csak egy adag tésztával foglalkozunk, a másik addig a hűtőben marad.)

7. A kekszeket 8-10 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után. 

8. Ha a kekszek kihűltek, 2-2 darabot összeragasztunk 1-1 csapott teáskanál kihűlt dulce de lechével. (Ha nem frissen készült a dulce de leche, akkor az összeállításnál késsel kenjük meg a sütiket.) Ezután az oldalukra is kenünk belőle, és kókuszreszelékben meghemperegetjük őket.

Kb. 15 db süti lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 csipet 1 késhegynyi só
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • A dulce de lechéhez:
  • 3 nagy tubus cukrozott sűrített tej
  • Az összeállításhoz:
  • 12,5 dkg dulce de leche
  • 5 dkg kókuszreszelék

A meggyúrt tésztát egyrészt azért nem ajánlott lisztezett gyúródeszkán nyújtani, mert a liszt nagyon kiszárítja, másrészt mert így könnyen elszakadhat a tészta.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink