Recept
Kipróbáltam

Almás - diós muffin

Stahl Judit

Tudják, honnan ered az ádámcsutka megnevezés? Állítólag ősapánk, lelkiismeret-furdalásában vagy kapkodásában, félrenyelte az utolsó darabot ama tiltott gyümölcsből. Ez a falat díszeleg azóta is minden fájdalomban született, kenyerét vérrel-verejtékkel kereső férfi gigáján, folytonos emlékeztetőül, hogy milyen következményekkel járhat a helytelen táplálkozás. Jó mese, ugye? Az viszont biztos, hogy ez a finomság senki torkán nem fog fennakadni. A dió olajtartalma és az alma nedvessége kifejezetten omlóssá teszi. Éváim, ha valaha is úgy érzik, itt az ideje egy kis engesztelésnek, akkor sütésre fel!

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben. Amíg kihűl, a vajat folyósra olvasztjuk a tűzhelyen vagy a mikróban. Visszatérünk a dióhoz: a megadott cukormennyiségből 1 evőkanálnyival nem túl finomra megőröljük, és mindegy, hogy ehhez melyik cukorfélét választjuk.

2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval, majd hozzáreszeljük a citrom héját. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán - nyugodtan lehet héjastul -, és a reszeléket megcsepegtetjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a "nedves" hozzávalók: a tejet, a joghurtot, a maradék kétféle cukrot, a tojást és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban.

3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a "nedves" hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés. 

4. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

12 muffin lesz belõle

Hozzávalók:
  • 10 dkg tört dió
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 25 dkg kisebb alma
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg jó minőségű, krémes joghurt
  • 1 db tojás (szobahőmérsékleten)
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink