Recept
Kipróbáltam

Banánkenyér

Stahl Judit

Ha a konyhapultomon szomorkodó, imitt-amott már barnulásnak indult banánokra pillantok, nem az üde, jó ízek képzete merül fel bennem. Sőt az egészséges táplálkozás gondolata sem villan be. Pedig mindkettő jogos lenne. Ezekből a nyugdíjas korú banánokból kifejezetten jóízű édességeket lehet készíteni, mint például ezt a melegen-hidegen egyaránt nagyszerű, püspökkenyeret.

Elkészítés

1. Mielőtt nekikezdenénk, felturbózzuk a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórjuk egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítjuk. Nem barnítjuk túl, csak épphogy mélyítünk egy kicsit a színén. Utána kihűtjük, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őröljük. (Ez képezi a liszet.)

2. Bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Alaposan kivajazunk és kilisztezünk egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztünk. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítjuk a banánkenyér tésztáját.

3. A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverjük egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodjuk, aztán a diót durvára törjük egy mozsárban. Ennyi előkészítés után előveszünk még egy nagy tálat. Beletesszük a puha vajat, beleszórjuk a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozzuk. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek. Miután mindkét tojást gondosan elkevertük a géppel, belevegyítjük a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjunk. A joghurtos-banános masszába beleforgatjuk a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazzuk a sütőformába.

4. A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütjük a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítunk rá, hogy annak védelmében süssük tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kivesszük, rácsra téve kihűtjük, majd kifordítjuk a formából, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege.

 

Egy nagy adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • 10 dkg pehelymix
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 5 evőkanál jó minőségű, krémes joghurt
  • 2 érett banán
  • 10 dkg bögre dió
  • vaj és finomliszt, a forma előkészítéséhez

Az enyhén puhácska, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas banán tele van káliummal, ami nemcsak a helyes szívműködést segíti elő, hanem jót tesz az izmoknak és az idegeknek is. Sőt csökkenti a magas vérnyomást is.

HÍRLEVÉL
Stahl Magazin kuponnapok
Csodás napok jönnek!

20% kedvezmény MINDEN MASTERCARD® vagy MAESTRO® bankkártyával vásárlónak az Aréna pláza számos üzletében kuponjainkkal! Extra meglepetésként pedig talán épp a te Karácsonyi álmod válik valóra.

Tovább
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Gyors nyalánkságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink