Recept
Kipróbáltam

Citromfelfújt

Stahl Judit

Látványos desszert különlegesség, néhány egyszerű hozzávalóból: pár darab tojás, 2-3 citrom, pici liszt, egy-egy bögre cukor és tej, egy kis vanília, no meg 6 tettszetős kerámiatálka, és már hozzá is foghatunk. A készítés menete gyors, de szándékosan részletesen írom le, lépésről lépésre, mert szeretném, ha azok is mernének megpróbálkozni vele, akik eddig úgy vélték, a felfújt csak profiknak való.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és előkészítünk 6 db 2dl-es, kb. 9 cm átmérőjű kerámia sütőformát vagy hasonló méretű hőálló bögrét.

2. Az egész tojásokat szétválasztjuk, és a 3 tojásfehérjéhez még 2 fehérjét adunk. A citromok héját lereszeljük, félretesszük, a levüket kifacsarjuk, átszűrjük, és lemérjük, hogy összesen mennyi lett. Ha fél dl citromlevet kapunk, rendben, ha ennél kevesebbet, akkor hozzáfacsarunk még.

3. A 3 tojássárgáját egy kisebb edénybe tesszük, és kézi habverővel hozzákeverjük a cukor egyharmadát, a lisztet, meg a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Apránként beledolgozzuk a tejet, majd takaréklángon, állandó keverés mellett, 6-7 perc alatt sűrűre főzzük az egészet. Amikor kész, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a citromlevet, aztán robotgéppel legalább 5 percig keverjük, hogy minél előbb kihűljön.

4. A fehérjékből először lágy habot verünk, aztán a maradék cukorból elteszünk 6 kávéskanálnyit- később a felfújtak tetejére kerül majd-, a többit pedig 2-3 részletben a lágy tojásfehérjehabhoz szórjuk, amelyet addig verünk tovább, amíg kemény és fényes nem lesz.

5. Ezután a fehérjehabot fakanállal óvatosan, széles mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kihűlt, sűrű citromos krémhez, és a masszát szétosztjuk a sütőformákban.

6. Mindegyik adag tetejére 1-1 kávéskanálnyit szórunk a félretett cukorból, és 20 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Azonnal tálaljuk.

6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A formák előkészítéséhez
  • 2 dkg puha vaj
  • 2 dkg cukor
  • A felfújthoz
  • 3 egész egész tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 2-3 citrom reszelt héja és leve
  • 18 dkg cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 dl tej

A sikeres felfújtnak két titka van. Az első, hogy a habot nem szabad durván belekeverni, mert akkor összetörik, és oda a légies varázs. A másik, hogy megfelelő hőfokon kell sütni, mert így marad kellően magas.

HÍRLEVÉL
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Gyors nyalánkságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink