Recept
Kipróbáltam

Cseresznyés clafoutis (francia gyümölcsös lepény)

Stahl Judit

Elegáns francia neve trükkösen takarja azt a tényt, hogy mennyire könnyű, szinte fakezűen egyszerű elkészíteni. Egy kis gyümölcs, rá jó sűrű palacsintatészta, aztán irány a sütő, és fél óra alatt mindebből aranyló lepény kerekedik. Egyébként ez a villámgyors édesség Limousinból származik, Franciaország középső tájáról, és manapság is gyakran kerül az asztalokra ez a finom, rusztikus desszert. Hagyományosan cseresznyét –pontosabban magozatlan fekete cseresznyét – tesznek bele, de ha történetesen a sárgabaracknak, a körtének, vagy a szilvának van szezonja, azokból is szívesen megsütik.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 4 cm magas peremű gyümölcstortaformát.

2. A friss cseresznyét, vagy az alaposan lecsöpögtetett cseresznyebefőttet beleszórjuk a tortaformába, és összekeverjük a pálinkával. Ezután a tészta összes hozzávalóját, a tojásoktól és a cukortól kezdve a reszelt citromhéjon, a vaníliarúd kikapargatott belsején, a liszten és a sütőporon át a tejszínig meg a tejig, simára keverjük a turmixgépben.

3. A csomómentes tésztát egyenletes rétegben a cseresznyére öntjük, és a süteményt 30 perc alatt megsütjük. Melegen tálaljuk, mert csak frissen jó igazán, és a tetejét szórjuk meg fahéjas porcukorral: ettől még izgalmasabb az íze.

4-6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tortaforma előkészítéséhez
  • kevés puha vaj
  • Az összeállításhoz
  • 30 dkg magozott cseresznye
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • A tésztához
  • 6 egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 púpos kávéskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • A tálaláshoz
  • fahéjas porcukor
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink