Recept
Kipróbáltam

Crepe Suzette (francia narancslikőrös palacsinta)

Stahl Judit

Nem véletlenül lett sztár ez az édesség: a narancslikőrös palacsintát mély, testes karamellszósz ringatja, és tálaláskor a lángoló brandy adja meg a különleges látványt. Praktikus édesség, ha vendégeket várunk, mert a szószt nyugodtan elkészíthetjük előre, és a palacsinták sütését is letudhatjuk korábban. Amikor a vacsoránál eljön a desszert várva várt pillanata, a karamellszószt felmelegítjük, a már megsütött palacsintákat gyorsan átforgatjuk benne, és bátorságunktól függően flambírozva tálalunk.

Elkészítés


1. A vajból 5 dkg-ot folyósra olvasztunk, a többit pedig félretesszük, az majd a szószhoz kell. Lereszeljük az egyik narancs héját, és mindkettőnek kifacsarjuk, átszűrjük a levét.

2. A palacsintatésztához az olvadt, de már langyosra hűlt vajból 1 evőkanálnyit kézi habverővel simára keverünk egy nagy tálban a tojással, 1 evőkanálnyi cukorral, a tej felével, és a megreszelt narancshéjjal. Ezután még mindig a kézi habverőt használva, 2-3 részletben felválva beledolgozzuk a lisztet meg a maradék tejet. Így csomómentes, szép tésztát kapunk.

3. Következik a palacsintasütés: a maradék olvasztott vajon, sorra kisütjük a palacsintákat, aztán mindegyiket négyrét hajtjuk, és alufóliával letakarva félretesszük.

4. A szószhoz összekeverjük az átszűrt narancslevet és narancslikőrt, majd az üres palacsintaserpenyőben mérsékelt tűzön megmelegítünk belőle 4 evőkanálnyit. Hozzáadjuk a maradék 5 evőkanál cukrot, kicsit kevergetjük, aztán ha a cukor felolvadt, erősítünk a tűzön. A keverékből 2 perc alatt sűrű, karamell színű szirupot forralunk, amelyhez mérsékelt lángon apró kockákban hozzádolgozzuk a félretett 10 dkg vajat. Ettől a szósz fényes lesz, és már csak a maradék likőrös narancslé hiányzik belőle. Miután hozzáöntöttük, a palacsintákat 1-1 perc alatt sorra átmelegítjük benne. Tálaláskor jöhet a flambírozás.

6 kiadós palacsinta lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 2 félbevágott, kifacsart narancs héja
  • 1 egész tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál Cointreau vagy más narancslikőr
  • 2-3 evőkanál brandy

A brandy meggyújtása, igazából a palacsinta ízén nem változtat, inkább hatásos látványelem. Aki azonban szeretné elkápráztatni a vendégeit, öntse a brandyt egy fém merőkanálba, óvatosan körözzön alatta néhány másodpercig egy öngyújtóval, és ha az ital már átforrósodott, csurgassa a palacsintára. Rögtön gyújtsa meg, de biztonsági okokból közben lépjen kicsit hátrébb, nehogy aztán a tűzoltókat is vendégül kelljen látnia.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink