Recept
Kipróbáltam

Csokoládés sakktorta

Stahl Judit

Igazi kaland vár ránk a konyhában, ha az alábbi tortát elkészítjük és nevéhez hűen, egy játszmát élhetünk át elejétől a végéig. Sakk-matt!

Elkészítés

1. A krémhez a pudingporból és a tejből sűrű alapkrémet főzünk. A mégmeleg alapkrémbe robotgéppel belekeverjük a többi hozzávalót, hogy mindelolvadjon benne. A krémet hűtőben 1 nap alatt sűrűre dermesztjük.

2. A tésztához sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).Kivajazzuk, kilisztezzük a sakktortához való 3 db tortaformát. A csokit apróratörjük, gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd kihűtjük.

3. A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük. A tojásokat, a cukrot és avanília kikapart belsejét robotgéppel jól összekeverjük. Ezután hozzádolgozzuka joghurtot és az olajat is a géppel. Végül 2-3 részletben beleszitáljuk asütőporos, sós lisztet.

4. A tésztát megfelezzük. Az egyik részéhez robotgéppel hozzákeverjük azolvadt csokit.

5. A speciális elosztót lehelet vékonyan beolajozzuk és belehelyezzük azegyik tortaformába. Az osztásokba felváltva belekanalazzuk a csokis tészta 1/3részét és a sima tészta 1/3 részét. Mindegyik osztásba kb. 1 ½ - 1 ½ evőkanálnyitészta kerüljön. Ezután kiemeljük a speciális elosztót és a tortalapot 25-30 percalatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük. Ez a lap lesz a torta felső lapja.

6. A fentiek szerint sütünk, majd rácsra téve kihűtünk még 2 db tortalapot amaradék tésztákból. Az egyiknél ugyanazon osztásokba tesszük a két különbözőszínű tésztát, a másiknál pont fordítva. Ez a 2 db lap lesz a torta alsó és középsőlapja.

7. Az összeállításhoz locsolószirupot készítünk: ehhez a cukrot és a vizetkevergetve összemelegítjük. A locsolósziruppal arányosan megöntözzük atortalapokat.

8. Robotgéppel átkeverjük a krémet, aztán összeállítjuk a tortát. A tetejét és akülsejét szintén bevonjuk a krémmel. Ezután minimum 1 napra hűtőbe tesszük,hogy összeérjenek az ízei.

 

4 adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • A tésztához
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 45 dkg finomliszt
  • 3 teáskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 1 csipetnyi 1 késhegynyi só
  • 6 db tojás (szobahőmérsékleten)
  • 30 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 3½ dl natúr joghurt
  • 2 dl semleges ízű olaj
  • A krémhez
  • 1 csomag vaníliás pudingpor, főzhető
  • 4 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg tejcsokoládé, darabokra törve
  • 20 dkg étcsokoládé, darabokra törve
  • 50 dkg vaj, felkockázva
  • A tortaformák előkészítéséhez
  • kevés vaj
  • kevés finomliszt
  • Az összeállításhoz
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 dl víz
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink