Recept
Kipróbáltam

Habkönnyű gyümölcsrizs

Stahl Judit

A gyors tejberizsnek egy trükkje van: főzés előtt megdarálom a rizst, mert a kisebb darabok így hamarabb megfőnek. A finom gyümölcsrizsnek viszont két trükkjét is ismerem: a végén tejszínhabot forgatok hozzá, mert ettől krémesebb lesz, valamint friss gyümölcs helyett kandírozott gyümölcshéjjal pakolom tele, hogy az apró, ízletes falatok gazdagon elkeveredjenek benne.

Elkészítés

1. A rizst kávéőrlőben durvára daráljuk, aztán egy közepes méretű lábosban összekeverjük a tejjel meg 2 dl vízzel, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, meg a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Mérsékelt tűzön felforraljuk, és ha rottyant egyet, takaréklángon 15 perc alatt csendes forrásban, gyakori keverés mellett megfőzzük. Ha szükséges, közben adunk hozzá kevés meleg vizet, de csak apránként. Így sűrű, de egyáltalán nem édes rizskrémet kapunk.

2. A cukrot a még forró rizskrémhez keverjük, levesszük a tűzről, és azonnal átkanalazzuk egy nagy tálba. Beleszórjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat, és robotgéppel addig keverjük, amíg ki nem hűl.

3. A tálalás előtt a hideg tejszínből tiszta és száraz habverőkkel kemény habot verünk, fakanállal a kihűlt, cukrozott narancshéjjal dúsított rizskrémhez forgatjuk, és a habos édességet szétosztjuk 4 üvegtálkában. Mindegyik adagra rácsorgatunk 1-1 evőkanál narancs- vagy málnaszörpöt, amely nemcsak finom, de mutatós is rajta.

4 adag lesz belőle.

A házilag készíthető cukrozott narancshéj receptjét itt olvashatjátok.

Hozzávalók:
  • 15 dkg rizs
  • 3 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg apróra vágott cukrozott narancs-, és citromhéj
  • 2,5 dl hideg tejszín
  • 4 evőkanál málnaszörp, vagy narancsszörp a tálaláshoz

Nem tévedés, a cukrot már csak a megfőtt, forró rizsbe szoktam beleszórni, semmiképpen sem előbb. Hálás módszer, mert így a cukor azonnal elolvad, viszont főzés közben nem kell félnünk, hogy a keverék lekap a fazék aljára. Az "utócukrozás" a tejbegríznél is szuperül működik. Az extra hozzávaló, a kandírozott gyümölcshéj pedig házilag is elkészíthető.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink