Recept
Kipróbáltam

Halálos csokitorta

Stahl Judit

Bár a tévéhírekbe nem került bele, és nagy sajtóvisszhangot sem kapott, de tény: megjelent a világban a csokitorták új generációja. Ezek a modern desszertek merészek és határozottak, mert tele vannak mély izzású, különlegesen extra minőségű étcsokival.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Alaposan kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük vajjal. Ezután ahelyett, hogy kiliszteznénk a formát, vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét.

2. A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a vajjal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük hűlni.

3. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, majd robotgéppel néhány perc alatt habosra és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő.

4. Ekkor apránként belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport. Az egészet rendesen kidolgozzuk, majd letesszük a gépet, fakanalat veszünk elő, és beleforgatjuk a durvára darált mandulát.

5. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. Ennyi idő után készen van, pedig a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Nem baj, ennek így is kell lennie, és ha tovább bent hagynák, azzal túlsütnék, kiszárítanánk.

6. Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.

7. A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a vajjal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát visszatesszük 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztán forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük. 

10 szeletes torta lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tortához:
  • 10 dkg mandulaforgács
  • 35 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejszín
  • 5 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 csipet 1 késhegynyi só
  • 2 evőkanál tej
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor a hempergetéshez
  • A tortaforma előkészítéséhez:
  • kevés vaj
  • kevés cukrozatlan kakaópor a hempergetéshez
  • A mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Gyors nyalánkságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink