Recept
Kipróbáltam

Klasszikus creme brulée

Stahl Judit

Ez a klasszikus francia édesség a lágy vaníliakrém és a roppanós, vékony karamellréteg kontrasztjára épít. Nem mai gyerek: először egy 1691-es szakácskönyvben említik. Azóta viszont szédítő karriert futott be, manapság szinte minden magára valamit is adó étteremben ott virít az étlapon. Híres cukrászok százai készítették el a saját, ízesített verziójukat, hiszen a krémhez szükséges tejszínt bármivel lehet bódítani. Kóstoltam már jázminosat, kamillásat, macha teásat, szecsuáni borsosat, kardamomosat, és akkor csak néhányat említettem. Én a legszimplább változatra esküszöm, hiszen a két különböző textúra vonzó ellentéte ebben érezhető a legjobban, a figyelem nem kalandozik el egzotikus fűszerek irányába, csak a vanília hódít benne.

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).

2. A tejszínt összeforraljuk 3 vaníliarúd kikapargatott belsejével, és az üres vaníliarudakkal.

3. Közben a tojássárgájákat és a cukrot kézi habverővel összedolgozzuk egy tálban. A meleg vaníliás tejszínt egy szűrőn át apránként, merőkanalanként, hozzáadjuk a cukros tojássárgájákhoz, és közben az egészet kézi habverővel folyamatosan keverjük. Erre az óvatosságra azért van szükség, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki. A vízfürdőben történő sütéshez elkezdünk vizet forralni a vízforralóban.

4. Egy kb. 40x30 cm-es tepsibe összehajtogatott konyharuhát fektetünk, és beleállítjuk egymás mellé a tálkákat: így nem csúszkálnak majd. A keveréket elosztjuk 6-8 db, kb. 2 dl űrtartalmú, 8 cm átmérőjű, hőálló kerámiatálkában. Ezután annyi lobogva forró vizet öntünk a tepsibe, a kerámiatálkák köré, hogy a víz a tálkák feléig érjen, majd a tepsit lefedjük alufóliával, és betesszük a sütőbe. Az édességeket 35 percig sütjük. Úgy ellenőrizzük, vajon készen vannak-e, hogy óvatosan megrázogatjuk őket, és megnézzük, keletkezik-e szakadás a tetejükön. Ha nem, akkor megvagyunk. De isten ments túlsütni őket, és mindig bele kell kalkulálni azt is, hogy miközben hűlnek, a bennük lévő hő majd tovább süti őket!

5. Tálalás előtt az édességek tetejét megszórjuk vékonyan cukorral, és, hogy tökéletes legyen az összkép, cukrász kézi fáklyával rájuk karamellizáljuk a cukrot. Ilyen fáklyát már sok helyen, konyhafelszerelési boltokban, hipermarketekben is lehet kapni. Lényeges, hogy azért nem a sütőben sütjük rá a cukrot, mert akkor tönkretennénk a krémet, az is tovább sülne, elveszítené az istenien krémes állagát. Amikor tehát a fáklyával rákaramellizáltuk a cukrot, megvárjuk amíg a karamellréteg kihűl és megdermed a tetején, majd tálaljuk.

6-8 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A krémhez
  • 7,5 dl habtejszín
  • 8 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 3 vaníliarúd
  • A tetejére
  • 15 dkg cukor

A megmaradt 8 tojásfehérjéből készülhet habcsók, szuflé, vagy akár isteni Pavlova torta, friss gyümölcsökkel és fagyival.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink