Recept
Kipróbáltam

Kókuszos lepény

Stahl Judit

Könnyű, habos és még kókuszos is! A rum pedig még jobban kihangsúlyozza benne a karibi hangulatot. Gyorsan elkészül, és ráadásul mesés az íze!

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a tésztához megadott teljes mennyiségű vajból 1 kávéskanálnyival kikenünk egy kb. 25 cm átmérőjű, 4-5 cm magas gyümölcstortaformát.

2. A tésztához a többi vajat a mikróban vagy takaréklángon folyósra olvasztjuk, majd kávéőrlőben megőröljük a kakaós kekszet, és összekeverjük az olvadt vajjal meg a kókuszreszelékkel. Ezután egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába, és 1½ cm magasságban a peremére is, majd 15 perc alatt megsütjük.

3. Ezalatt elkészítjük a kókuszos krémet. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájukat egy kisebb fazékban kézi habverővel csomómentesre keverjük a cukorral, a liszttel és a tejszínnel. Hozzáadjuk a kókuszreszelék ⅔-át, azaz 10 dkg-ot, és kevergetve mérsékelt tűzön 5-8 perc alatt sűrűre főzzük. A megfőtt krémet levesszük a tűzről, azonnal belelöttyintjük a rumot, beledobjuk a vajat, majd az egészet átöntjük egy nagy keverőtálba, és robotgéppel 5-8 percen át keverjük, hogy hamar langyosra hűljön. Ezután habbá verjük a tojásfehérjéket, és fakanállal hozzáforgatjuk a langyos krémhez.

4. A lepény összeállítása szempillantás alatt megvan. Megvárjuk, hogy a megsült tészta kicsit kihűljön - azaz minden további nélkül a kezünket rá tudjuk tenni anélkül, hogy elkapnánk a forróságtól - és egyenletes rétegben rásimítjuk a kókuszos krémet, majd a tetejére ráhavazzuk a maradék kókuszreszeléket. Végül betesszük 1 éjszakra a hűtőbe, és miután itt az ízei jól összeértek, úgy szeleteljük, mint egy tortát.

10 szelet lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kakaós keksz
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • A krémhez:
  • 2 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 4,5 dl tejszín
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál rum
  • 10 dkg puha vaj
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink