Recept
Kipróbáltam

Kókuszos tejberizs ananásszal

Stahl Judit

Egy könnyed, kalóriában nem túl gazdag édesség, amely kókusszal és ananásszal idézi a trópusi hangulatot.

Elkészítés

1. 4 deci tejet előző nap összekeverünk 10 deka kókuszreszelékkel, és egészen forrpontig hevítjük. Mielőtt felforrna, lekapjuk a tűzről és várunk, míg kihűl. Ha már hideg, betesszük a hűtőbe. Itt az éjszaka során beleoldódik a kókusz íze.

2. Másnap leszűrjük, elbúcsúzunk a kiáztatott kókuszreszeléktől, és a tej mennyiségét 4 decire pótoljuk. Ezután megmossuk a rizst, szűrőben lecsepegtetjük és egy kisebb fazékba tesszük. Rögtön felöntjük a vízzel – ez kb. kétszerese a rizs mennyiségének –, adunk hozzá csipetnyi sót, és mérsékelt tűzön kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha kicsit tocsakos marad.

3. A puha rizshez hozzákeverjük a kókuszízű tejet, a maradék 5 deka kókuszreszeléket, a mézet és a vaníliaaromát.  Belereszeljük a megmosott citrom héját is, majd mérsékelt tűzőn 7-8 perc alatt kevergetve összeforraljuk az egészet.  Közben lecsöpögtetjük és apróra vágjuk az ananászt.

4. Végül az ananászfalatokat is belekeverjük a kókuszos tejberizsbe, amelyet szétosztunk 6 üvegtálkába. Tálalásig hűtőben tartjuk, és mielőtt bekanalaznánk, ráhinthetünk még egy kis őrölt fahéjat is.

6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 4 dl tej (1,5 %-os), + kb. 2½ deci
  • 10 dkg kókuszreszelék, + 5 deka
  • 15 dkg rizs
  • 3 dl víz az alma párolásához
  • csipetnyi 1 késhegynyi só
  • 10 dkg méz
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 3 karika konzervananász, lecsepegtetett
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink