Recept
Kipróbáltam

Körte mazsolás-lekváros túrókrémmel

Stahl Judit

Aranyérmes édesség: gyorsan megvan, előre elkészíthető, és mialatt az ember befal belőle egy derekas adagot, észre sem veszi, mennyi jót tett magával. Hiszen nemcsak vitamindús gyümölcsből pakolt be rendesen, hanem fehérjével teli túróból, ásványi anyagokban gazdag mézből és mazsolából is, amely jelentős vastartartalma miatt kifejezetten hasznos például vérszegényeknek.

Elkészítés

  1. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk és a közepükön kiskanállal mélyedést vájunk. Ide kerül majd a túrótöltelék. A körtének talpat is gyártunk, hogy tálalásnál biztosan álljanak a tányérokon: llevágunk az aljukból egy-egy vékony szeletet, de óvatosan, nehogy kilyukasszuk őket.
  2. A fél körtéket egy kb. 24 centi átmérőjű lábosba rakjuk, rájuk szórjuk a megmosott mazsolát, megcsöpögtetjük őket a vaníliaaromával és melléjük dobjuk a fahéjrudakat meg a szegfűszeget. Végül felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és erős tűzre tesszük.
  3. Ha az illatos folyadék felforrt, takarékra csökkentjük a lángot, lefedjük és kb. 8-10 percen át csendesen gyöngyöztetjük. Ekkor a puhára főtt körtét szűrőlapáttal kiszedjük, majd kihalásszuk a mazsolát is, és külön-külön félretesszük mindkettőt.
  4. Elkészítjük a szószt. A lábosban maradt sziruphoz adjuk a mézet, és fedő nélkül 10-15 percig tovább forraljuk, hogy az íze intenzívebb legyen. A szűk negyedóra elteltével lemérjük, mennyi maradt belőle. Ha túl sok, kiöntünk annyit, hogy csak 1½ deci legyen, és kézi habverővel 4-5 evőkanálnyit az étkezési keményítőhöz keverünk. A többit visszaöntjük a lábosba, és belecsurgatjuk a keményítős szirupot is.
  5. Takaréklángon fakanállal kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük, majd levesszük, és amíg hűl, összeállítjuk a túrótölteléket: villával a túróhoz dolgozzuk a baracklekvárt meg a félretett, puha mazsolát.
  6. Befejező műveletként megpakoljuk a körtéket a túrótöltelékkel, és a mézes-fűszeres híg szósszal együtt betesszük a hűtőbe tálalásig. Amikor enni szeretnénk, a túrós körtékre locsoljuk a szószt, és a tetejére reszeljük a megmosott citrom illatos héját.
    4 adag lesz belőle, és 1 adagban 244 kalória van.
Hozzávalók:
  • 4 félpuhára főzött körte, (80 deka)
  • 5 dkg nagy szemű mazsola
  • 1/2 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1-2 fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál méz, (4 deka)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő, (1 deka)
  • 10 dkg félzsíros túró
  • 1,5 evőkanál sárgabaracklekvár, (4 deka)
  • 1 citrom reszelt héja és leve
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink