Recept
Kipróbáltam

Likőrös csokitorta

Stahl Judit

Ünnepi alkalmakra való torta: likőrrel bőségesen átitatott csokis lapok és lágy, mégis karakteresen csokis ízű krém kombinációja. Ebből a remek csokikrémből érdemes akár kapásból dupla adagot készíteni, mert akkor is tündököl, ha rumos meggyel és gesztenyepürével rétegezve üvegkelyhekbe kanalazzuk, aztán édes tejszínhabbal megpúpozva kínáljuk.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Alaposan kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm-es tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.

2. A tésztához a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A lisztet, a kakaót és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat és a cukrot robotgéppel 4 perc alatt jól összehabosítjuk.

3. A tojáshabhoz lassan hozzácsorgatjuk a vajat, majd a tejet is, és közben folyamatosan keverjük a géppel. Végül jöhet bele 2 részletben a kakaós-sütőporos liszt.

4. A masszát átöntjük az előkészített tortaformába, és szűk 1 óra alatt készre sütjük. Ha 30 perc múlva túlságosan pirulni kezdene a teteje, alufóliával letakarva sütjük tovább. Amikor beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, készen van. A tésztát a formában hagyjuk, rácsra téve kihűtjük. 

5. A krémhez a tejszínt és a darabokra tördelt csokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, aztán kihűtjük. Közben a puha vajat, a porcukrot és a kakaóport robotgéppel összekeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét.

6. A vajas-mascarponés alapba belekeverjük a géppel a kihűlt tejszínes csokit. Az egészet addig dolgozzuk a géppel, amíg habos és selymes nem lesz a krém.

7. A kihűlt tésztát 3 lapra vágjuk. Az alsó és a középső lapot meglocsoljuk a kakaólikőrrel, majd megkenjük a csokoládés krém 1/3-val. Ezeket egymásra helyezzük, aztán ráemeljük a harmadik lapot, amelyet szintén meglocsolunk a likőrrel. Az egészet 1 órán át dermesztjük a hűtőben.

8. A tortát kívülről bőségesen bevonjuk a maradék krémmel, és díszítésül hullámokat rajzolunk rá egy evőkanál hátával. Tálalás előtt 1 napig hűtőben pihentetjük, hogy a tészta, a likőr és a krém összeérjen. Amikor asztalra adjuk, bő 15 perccel korábban kivesszük a hűtőből, és hagyjuk kicsit felengedni.

8 nagy szelet lesz belőle.

 

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 17 1/2 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 dl szobahőmérsékletű tej
  • A locsoláshoz:
  • 2 dl kávélikőr
  • A krémhez:
  • 1 1/4 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg puha vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 7 1/2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg mascarpone
  • A tortaforma előkészítéséhez:
  • kevés vaj és finomliszt
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Gyors nyalánkságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink