Recept
Kipróbáltam

Madeleine (francia teasütemény)

Stahl Judit

Ez az omlós, francia teasütemény, számomra varázslatos édesség. A hozzávalók teljesen hétköznapiak, voltaképp hagyományos egyensúly-tésztáról van szó, csak ezúttal olvadt vajjal készül. Nehezen tudnék elképzelni ennél takarékosabb édességet, viszont az íze, hát az maga a csoda. Ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy ne falja fel rögvest a már megsült példányokat.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A ruganyos, szilikonos madeleine-tepsit egy normál tepsibe helyezzük, hogy nem billegjen, amikor később belekerül a tészta. Ha kell, kivajazzuk a horpadásokat, de általában nincs rá szükség, mert a szilikonban épp az a pláne, hogy nem tapad hozzá a megsült sütemény. A tojásokat kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így amikor majd dolgozunk velük, gyorsabban felhabosodnak.

2. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt nagyon habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. A citrom héját a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott vajat.

3. A kész tésztát 10 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy enyhén besűrűsödjön, majd a felét arányosan szétkanalazzuk a tepsi kagyló formájú mélyedéseibe, és 10-15 perc alatt megsütjük a süteményeket. Ezután ugyanígy elkészítjük a második adagot a maradék tésztából, amelyet mindaddig a hűtőben tartunk, amíg az első tepsi sütemény megsül.

18 teasütemény lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2 szobahőmérsékletű tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Speciális madeleine-tepsi szerencsére már hazánkban is kapható, lakberendezési áruházakban, nagyobb hipermarketekben bukkanhattok rá. A szilikonból készült tepsiknek a mérete kb. 17x30 cm, és mindegyikben 9 db kagyló formájú horpadás található.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink