Recept
Kipróbáltam

Mákos muffin áfonyával

Stahl Judit

A legjobb máktorta receptjét sms-ben kaptam, nem vicc. Az történt, hogy egyik este egy társaságban Ungár Anikóval, a gyönyörű és tehetséges bűvésszel találkoztam, és mivel remek háziasszony, dumálás közben előjött a főzés-sütés téma. Megígérte, odaadja majd fenséges máktortája receptjét, és másnap reggel aztán pitty-pitty-pitty-pitty, sorra megérkezett négy részletben a leírás a telefonomra. Egy férfi számára valószínűleg elképzelhetetlen, hogy a mobilt ilyen célokra is lehet használni, de egy nőnek nem probléma, lazán megoldja. Ennek a muffinnak tehát Ungár Anikó az anyukája, mert a torta-recepten egy picit változtattam: a gyorsabb tempó miatt muffintepsiben sütöttem, tettem bele bioboltokban kapható aszalt áfonyát, és felcsinosítottam halványlila, csajos áfonyamázzal.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6-es fokozat), és a muffintepsi 12 horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

2. A tésztához a lisztet, a darált mákot, a sütőport, az őrölt fahéjat és a sót összekeverjük. Ezután a puha vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét 2 perc alatt robotgéppel összedolgozzuk, majd egyenként belevegyítjük a tojásokat, és hozzáreszeljük a citrom héját. A cukros-vajas-tojásos keverékhez lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben felváltva hozzáadjuk a mákos lisztet és a tejet, végül az aszalt áfonyát is.

3. A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, áfonyás mázat csurgatunk a tetejükre, és hagyjuk, hogy a máz pár perc alatt rájuk szikkadjon.

4. Az áfonyamázhoz a szörpöt megmelegítjük a mikróban, majd a porcukrot és a meleg szörpöt simára keverjük: vastag, nehezen csurgós mázat kell kapnunk. Ha mégsem, kicsivel több porcukorral vagy szörppel beállítjuk a helyes sűrűséget.

12 muffin lesz belőle

Hozzávalók:
  • A tésztához
  • 12 dkg finomliszt
  • 3 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 4 evőkanál tej
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • A mázhoz
  • 3 evőkanál áfonyaszörp
  • 20 dkg porcukor
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink