Recept
Kipróbáltam

Málnahabos torta

Stahl Judit

Bár ez a torta kifejezetten mutatós – tökéletesen alkalmas tehát arra, hogy egy szülinapi vacsora méltó záróakkordja legyen –, mégsem bonyolult elkészíteni.

Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Az alját sütőpapírral kibéleljük.

2. A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral, teaszűrőn hozzászitáljuk a kakaóport, és félretesszük a keveréket.

3. Robotgéppel 5-6 perc alatt alaposan fölhabosítjuk a tojásokat és a cukrot.

4. A cukros tojáshabba fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket, majd átkanalazzuk az előkészített tortaformába. Gyengéden elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük a meleg sütőben. Ha tortalapba szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza, készen van. Ekkor rácsra tesszük, és várunk, míg a lap kihűl.

5. Ezalatt elkészítjük a málnahabot. A megmosott gyümölcsöt összeturmixoljuk a joghurttal, a mézzel és a vaníliaaromával, átöntjük egy keverőtálba, és hozzáreszeljük a megmosott citrom héját.

6. A zselatinport beleszórjuk egy kis lábosba, ráöntünk 5-6 evőkanál hideg vizet. Kézi habverővel simára keverjük, és takaréklángon addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik a vízben. Egy pillanatig sem tovább!

7. A zselatinos folyadékot a málnás-joghurtos turmixhoz öntjük, és alaposan elkeverjük benne. Végül a hideg tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük és fakanállal a málnás-joghurtos együttesbe forgatjuk.

8. Összeállítás előtt a tortaformát gyorsan elmossuk, szárazra töröljük és kibéleljük két, keresztben egymásra helyezett folpackcsíkkal. Ügyeljünk, hogy a csíkok kilógjanak a tortaforma peremén. A formába kanalazzuk a málnahabot, és finoman föléje illesztjük a kihűlt tortalapot. Ráhajtjuk a kilógó folpackcsíkokat, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Ennyi idő bőven elég arra, hogy a zselatin megkösse a málnahabot.

9. Tálaláskor először kicsomagoljuk a tortát, majd egy nagy tálra fordítjuk, és miután óvatosan lehúztuk róla a folpackot, a megmosott málnaszemekkel feldíszítjük a tetejét.

1 tízszeletes torta lesz belőle.
(1 szelet 225 kalória.)


Hozzávalók:
  • A tortához:
  • 3 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 dkg finomliszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, (1 dkg)
  • 2 tojás
  • 6 dkg barna cukor
  • A málnás habhoz:
  • 30 dkg friss vagy felengedett, mélyhűtött málna
  • 30 dkg joghurt
  • 15 dkg méz
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom
  • 2 csapott evőkanál zselatinpor, (2 dkg)
  • 2 dl hideg tejszín
  • A torta tetejére:
  • 20 dkg friss vagy felengedett, mélyhűtött málna
  • A tortaforma előkészítéséhez:
  • 1 kávéskanál puha vaj, (½ dkg)
  • 1/2 evőkanál finomliszt, (1 dkg)
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink