Recept
Kipróbáltam

Málnatorta rizses túrókrémmel

Stahl Judit

Csodaszép édesség, afféle vendégkápráztató alkotás. A vérvörös málnaszemek drámai kontrasztban sorakoznak a hófehér, rizses túrókrémen. És hogyan lehet összehozni mindezt hamarjában? Nos, a piskótával kezdek, és mivel csak két tojásból készül, 12 perc alatt megsül. Ezalatt gyorsrizsből elkészítem a habos-rizses túrókrémet, és mire a megsült piskóta kihűl, szinte mindennel megvagyok. A túrókrémet a piskótára simítom, és innen kezdve lazítok. A torta egy éjszaka alatt szépen megdermed a hűtőben, az ízei pompásan összeérnek, tálalás előtt pedig csak annyi a dolgom, hogy rápakoljam a gyümölcsöt.

Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és előkészítünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát: a belsejét vékonyan kikenjük a piskótához megadott 3 evőkanál olajból kb. 1 evőkanálnyival, majd a megadott 8 dkg lisztből elveszünk kb. fél dkg-ot, egyenletesen kilisztezzük vele, és méretre vágott sütőpapírt illesztünk az aljába.

2. A piskótához 4 perc alatt robotgéppel nagyon habosra verjük a szobahőmérsékletű tojásokat meg a cukrot, rászórjuk a maradék lisztet, és fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Most következik a maradék két kanál olaj, ezt is beleügyeskedjük a fakanállal, aztán a lágy, csomómentes piskótamasszát átkanalazzuk a tortaformába. Elsimítjuk a tetejét, 12 perc alatt megsütjük, és ha kész, rácsra téve, 10-15 perc alatt kihűtjük.

3. Mialatt a piskóta megsült, majd kihűl, a rizses túrókrémmel foglalkozunk. Azzal kezdjük, hogy a gyors rizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint megfőzzük, majd kihűtjük. Ezután a zselatinport elkeverjük 1 dl vízzel egy kis edényben, takaréklángon 1-2 percig kavargatva meglangyosítjuk, és amikor feloldódott, félretesszük hűlni.

4. A túrót belemorzsoljuk egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sűrített tejet, a tejszínes sajtkrémet, porcukrot, és a citrom reszelt héját, aztán robotgéppel simára dolgozzuk az egészet. A hideg tejszín következik: tiszta, száraz habverőkkel habbá verjük.

5. Végül összeállítjuk a rizses túrókrémet: a langyosra hűlt zselatinos vizet és a megfőtt, kihűlt rizst robotgéppel a túróba keverjük, aztán fakanállal hozzáforgatjuk a tejszínhabot.

6. A rizses túrókrémet a tortaformába várakozó, kihűlt piskótára simítjuk, és még a csupasz, málnaszemek nélküli tortát 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Ennyi idő alatt a zselatin elvégzi a dolgát, azaz a túrókrém szeletelhető állagúra dermed. Tálalás előtt forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel körbevágjuk a tortát, átemeljük a formából egy nagy tálra –közben lekapjuk az aljáról a sütőpapírt-, és a tetejét gazdagon kirakjuk friss vagy mélyhűtött, felengedett málnával.

8 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A piskótához
  • 2 szobahőmérsékletű tojás
  • 6 dkg cukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • A rizses túrókrémhez
  • 10 dkg zacskós, gyors rizs
  • 2 dkg zselatinpor
  • 50 dkg túró
  • 1 vaníliarúd
  • 17 dkg tubusos, cukrozott, sűrített tej, (1 tubus)
  • 25 dkg natúr tejszínes sajtkrém
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy citrom
  • 2 dl hideg tejszín
  • A tetejére
  • 30 dkg friss, vagy mélyhűtött, felengedett málna
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink