Recept
Kipróbáltam

Mogyorós kalács csigák

Fűszeres Eszter

Illatos és édes kalács csigák, tésztája puha, de a mogyorós-fahéjas tölteléktől ropogós is egyben. Elkészítése nem valami gyors művelet a kelesztések miatt, de mindenképpen megéri kipróbálni: egy szempillantás alatt szokott elfogyni.

Elkészítés

1. A só, tej, mogyoró, fahéj és a 10 dkg cukor kivételével mindent a dagasztógépbe teszünk, és alaposan kidagasztunk. A dagasztás végén hozzáadjuk a sót. Letakarva a duplájára kelesztjük.

2. Közben a mogyorót picit megpirítjuk egy száraz serpenyőben, majd durvára vágjuk, elkeverjük a maradék cukorral és a fahéjjal.

3. A megkelt tésztát fél centi vastag lappá nyújtjuk, egyenletesen megszórjuk a mogyorós keverékkel. Feltekerjük, mint egy bejglit, és 4 cm vastag szeletekre vágjuk.

4. Egy nagy kerek tűzálló tál alját sütőpapírral kibélelünk, és erre tesszük a csigákat, szorosan egymás mellé. Megvárjuk, amíg ismét a duplájukra kelnek, majd a tálat 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Utána kivesszük a sütőből, leöntjük a tejjel, aztán visszatoljuk újabb 25 percre, és készre sütjük.

10-12 adag kalács lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 7 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás (szobahőmérsékleten)
  • 3 és 1/2 dl langyos víz
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1/2 teáskanál 1 késhegynyi só
  • A töltelékhez
  • 20 dkg mogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
  • A tetejére
  • 2 dl tej
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink