Recept
Kipróbáltam

Normandiai almás pite

Stahl Judit

Legendásan finomak a normandiai almás lepények – na meg a helyi almapálinka, a Calvados –, mert maguk az almák is legendásan jóízűek itt, és terem is belőlük bőven. Általában vaníliakrém bújik meg bennük, arra kerül rá az alma. Ez a változat extrán almás: a vaníliakrém helyett almapálinkás almapüré dúsítja.

Elkészítés

1. A töltelékhez az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A citrom héját megreszeljük. Az almaszeletek ¼-ét megcsepegtetjük kevés citromlével, betesszük a hűtőbe. A többi almához hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.

2. A vajat megolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas lábosban. Hozzáadjuk a citromhéjas almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és az alma édességétől függően 5-10 dkg cukrot. Lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt lángon puhára pároljuk az almát, aztán nagy lángon, fedő nélkül kb. 3 percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét. Lehúzzuk a tűzről, hozzávegyítjük az almapálinkát, botmixerrel pépesítjük és hagyjuk kihűlni.

3. A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót késes betétű robotgépben összekeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és az egészet morzsás keverékké dolgozzuk. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgájákkal, meg esetleg 1-2 evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle. 

4. A tésztát gombóccá formáljuk, 30 percre hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, fodros peremű, kb. 5 cm magas gyümölcstortaformát.

5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, hogy nyújtható állagúra melegedjen. Enyhén lisztes nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával a gyümölcstortaforma méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy jusson majd belőle a forma peremére is, és kibéleljük vele a tortaformát. Több helyen megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt terítünk rá, a papírra nehezékül rizst öntünk, és 10 percig így sütjük. További 5 percig sütőpapír nélkül sütjük, majd azon forrón, vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és rácsra téve kihűtjük. A sütőt nem kapcsoljuk le, hagyjuk 200 fokon.

6. A kihűlt, elősütött tésztába egyenletes rétegben belesimítjuk az almapürét. Kirakjuk rá a félretett almaszeleteket, amelyekre rámorzsolunk 3 dkg vajat, rászórunk 2 evőkanál cukrot. A lepényt kb. 40 perc alatt megsütjük: akkor van készen, ha aranybarnára pirult rajta az alma.

1 lepény lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 1 kg kisebb alma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 5-10 dkg cukor
  • 2 evőkanál almapálinka
  • A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 kávéskanál 1 késhegynyi só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • A forma előkészítéshez
  • kevés vaj
  • A nyújtáshoz:
  • kevés finomliszt
  • A kenéshez:
  • 1 tojásfehérje, villával jól elkeverve
  • A lepény tetejére:
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink