Recept
Kipróbáltam

Rizses muffin

Stahl Judit

A híres-nevezetes rizskoch "muffinosított" változata és egyetlen, de igen jelentős előnye van az eredetivel szemben: jóval gyorsabban elkészül. Nem kell hozzá előtte tejberizst főzni, aztán megvárni, hogy a tejberizs kihűljön, majd tojáshabot verni, összeállítani a rizskochot és megsütni. Helyette a készen kapható tejberizses alapot használom, amely nagyobb közértekben szinte mindig van és amely pont kellemesen megpuhul a tészta folyadéktartalma miatt a sütés során.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kibéleljük a muffintepsi 12 horpadását egy-egy papírkapszlival.

2. A tésztához a puha vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 2-3 perc alatt jól kidolgozzuk, egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, majd hozzáreszeljük a citrom héját: ez lesz az alapmasszánk. Ezután összekeverjük a tejberizs alapot, a lisztet és a sütőport, és lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2-3 részletben, felváltva a tejjel, hozzáadjuk az alapmasszához.

3. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a málnás öntetet: a málnát, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a rumot 5-6 perc alatt mérsékelt lángon kevergetve összefőzzük. Ha kész, átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok.

4. Tálaláskor a málnás öntetet újra megmelegítjük, esetleg adunk még hozzá 1-2 kávéskanálnyit a korábban megreszelt citrom levéből is, és a rizsesmuffinok köré csorgatjuk.

12 muffin lesz belőle

Hozzávalók:
  • A tésztához
  • 12 1/2 dkg Dr. Oetker vaníliás tejberizs alap, 1 zacskó
  • 5 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál 1 nagy csipet sütőpor
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 db tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 nagy citrom reszelt héja és leve
  • 1 dl tej
  • A málnaöntethez
  • 30 dkg friss, vagy mélyhűtött, felengedett málna, friss vagy felengedett
  • 15 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 evőkanál rum
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink