Recept
Kipróbáltam

Tejberizskrém szőlősziruppal

Mautner Zsófia

Ezt a török ihletésű, tejberizsszerű krémet szemtelenül egyszerű elkészíteni. Bármilyen szezonális gyümölccsel tálalhatjuk, de ősszel a mélybordó, édes-savanykás, fűszeres ízű Otello szőlőből főtt sziruppal a legfinomabb.

Elkészítés

1. A rizslisztet csomómentesre keverjük 1 dl hideg tejjel és egy csipet sóval. A többi tejet forráspontig melegítjük, majd belecsurgatjuk a rizslisztes masszát, és közepes lángon, állandó keverés mellett, az egészet sűrűre főzzük.

2. A rizskrémhez a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor besűrűsödik. Addig főzzük, amíg puding állagú lesz. Ekkor tálkákba vagy poharakba merjük, lehűtjük.

3. A sziruphoz a szőlőt megmossuk, leszemezzük. Gyümölcscentrifugával kipréseljük a levét, majd leszűrjük: kb. 3 dl szőlőlevet kapunk. Hozzáadjuk a citromlevet és a fűszereket, és lassú tűzön, kb. 30 perc alatt nagyjából a harmadára beforraljuk. Leszűrjük, kihűtjük, és tálaláskor a krémre öntjük.

4 ínycsiklandó adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • 3 1/2 dkg rizsliszt, (vagy porrá tört rizs)
  • 1/2 l hideg tej
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • A szőlősziruphoz
  • 1/2 kg Otello szőlő
  • 1/2 citrom leve
  • nagy szem szegfűszeg és szecsuáni bors

Szőlőlé gyümölcscentrifuga nélkül :

A szőlőt leszemezzük, és késes robotgépben óvatosan megtörjük: nem sűrű pép a cél, hanem az, hogy a szőlő húsa elváljon a héjától. Ezután a megtört szőlőt szűrőbe tesszük, és hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a szőlőlé.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink