Recept
Kipróbáltam

Túrófagyi piros öntettel

Stahl Judit

A nyár fagyi nélkül elképzelhetetlen. És a tél is... Na jó, de a napsütésben mindenkinek jár valami hideg finomság. Ezt a túrófagyit fagyikészítő masina nélkül is könnyedén elkészíthetjük.

Elkészítés

1. A mézet és a cukrot egy kis lábosba tesszük, hozzáöntjük a vizet, és gyengéd lángon kevergetve felmelegítjük. Amikor a méz és a cukor feloldódott, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, belereszeljük a megmosott citromok héját, és az egyik citrom levét is. Ez lesz az alapszirup. Megvárjuk, amíg kihűl, és betesszük pár órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe.

2. Másnap turmixgépben simára pépesítjük a túrót, a joghurtot és az alapszirupot, és kikészítünk egy 20 x 30 centis, aránylag lapos műanyadobozt. Azért lényeges a mérete, mert fontos, hogy a massza jól szétterüljön benne. A dobozba öntjük a fagyikeveréket, és betesszük a mélyhűtőbe.

3. Másfél óra múlva elővesszük, és a dermedésnek indult fagyit villával alaposan átkapargatjuk, hogy minél jobban összetörjük a kialakulóban lévő jégkristályokat. Ezután visszatesszük a fagyit, és félórás időközökben még háromszor megismételjük a villás mutatványt. Ennyi kapargatás-kevergetés után a fagyi krémes állagú lesz. A kész fagyit tálalásig a mélyhűtőben tartjuk.

4. A piros öntet elkészítése is gyerekjáték. A turmixgépbe szórjuk a teljesen felolvadt erdei gyümölcskeveréket, beleszórjuk a porcukrot, és ráreszeljük a megmosott fél citrom héját. Utána az ujjainkon átszűrve hozzácsepegtetjük a levét is, és miután a gépbe kanalaztuk a vizet, sebesen összeturbózzuk az egészet.

5. Tálaláskor a kicsit behűtött, csábítóan deres üvegkelyhekbe adagoljuk a túrófagyit, és édes patakokban rácsurgatjuk a piros gyümölcsöntetet.

8 adag lesz belőle, 1 adagban 207 kalória van.

Hozzávalók:
  • A fagyihoz:
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 1 1/2 dl víz az alma párolásához
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 2 db citrom reszelt héja és leve
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 30 dkg jó minőségű, krémes joghurt
  • Az öntethez:
  • 30 dkg mélyhűtött erdei gyümölcs, felengedett
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • 3-4 evőkanál víz az alma párolásához
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink