Recept
Kipróbáltam

Túrós rétes muffin

Stahl Judit

A hagyományos magyaros túrós rétes ezúttal ízeit megtartva új formában tündököl. Nem kérdés, hogy így is finom, ráadásul gyorsan elkészül!

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kenőecsettel alaposan kiolajozzuk.
 
2. A töltelékhez a mazsolát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és félretesszük. A cukrot, a tojást és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a szétmorzsolt túrót, a leszűrt mazsolát, és az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk.  

3. Elkezdjük készíteni a réteslap kosarakat. A kenéshez szükséges vajat megolvasztjuk, a kezünk ügyébe tesszük. Ezután kifektetünk magunk elé egy réteslapot, megkenjük kevés olvasztott vajjal, és felvágjuk 16 egyenlő méretű darabra. A felvágott darabok közül egyet-egyet beleteszünk a muffintepsi 12 horpadásába, és a megmaradt 4 darabot félrerakjuk. 

4. Jöhet a következő réteslap. Megkenjük olvasztott vajjal, felvágjuk 16 téglalapra, és egyet-egyet szűk 1 cm-rel elforgatva, ráhelyezünk a tepsiben várakozó lapokra: így az alsó és a felső réteslap darabok sarkai nem egymásra, hanem egymás mellé kerülnek. Persze most is megmarad 4 darab, amelyet nem tettünk sehová. 

5. Mire a harmadik réteslappal is végzünk, már 12 megmaradt, felszabdalt réteslap darabunk lesz. Közülük egyet-egyet, kicsit elforgatva, belerakunk a muffintepsi egy-egy horpadásába, rá a többi felvágott réteslap darabra. Ezután ugyanígy folytatjuk a réteslap kosarak készítését a maradék réteslapokból. A végén 8 rétegből álló, cakkos szélű, nyers réteslap kosarak üldögélnek majd a tepsiben. 

 6. A réteslap kosarakba arányosan belekanalazzuk a túrós tölteléket, és a süteményeket kb. 25 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Ha kihűltek, porcukrot szórunk rájuk. 

12 muffin lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 csomag rétestészta, 6 lapos (15 dkg)
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg nagy szemű mazsola
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 50 dkg tehéntúró
  • 12,5 dkg tejszínes krémsajt
  • 2 evőkanál búzadara
  • A tepsi előkészítéséhez:
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • A réteslapok kenéséhez:
  • 5 dkg vaj
  • A tetejére:
  • porcukor
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink