Recept
Kipróbáltam

Aszaltszilvás húsgombócok

Stahl Judit

A gyömbéres, fokhagymás, enyhén csípős szilvaszósz a kínai konyha gyönyörteljes adománya. Általában olajban sült ételek mellé adják, mint amilyen a tavaszi tekercs. Innen ugrott be, jó lenne kipróbálni valamilyen húshoz is. És ha már a szószban szilva volt a főszereplő, gondoltam, mutassa meg magát a gyümölcs az apró húsgombócokban is. Házibuli kaja, de az ízesebb kategóriából.

Elkészítés

1. A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a chili paprikákat kimagozzuk, felcsíkozzuk, a narancs héját megreszeljük. A mézet és a borecetet összekeverjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogtatással 15 perc alatt összefőzzük. 

2.  Ezalatt haladunk tovább. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és ha már puha, leszűrjük, aztán szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük, és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, és a masszából 3½ cm átmérőjű gombócokat formázunk. 

3. A sütéshez egy 26 cm átmérőjű serpenyőben kb. 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk, 1 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócok ½-ét, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt, néha átforgatva, átsütjük őket. Az elkészült adagot szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és ugyanígy megsütjük a többi húsgombócot.  

4. Tálalás előtt a szilvaszószt turmixgépben összepürésítjük, és külön tálkában a húsgombócok mellé kínáljuk, amelyekbe egy-egy koktélpálcikát szúrunk.  

35 húsgombóc lesz belőle

Hozzávalók:
  • A szószhoz
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 db piros chilipaprika
  • 1 kisebb, vékony héjú narancs
  • 10 dkg méz
  • 1 dl fehérborecet
  • 70 dkg magozott szilvabefőtt, 1 üveg
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
  • A húsgombócokhoz
  • 10 dkg magozott aszalt szilva
  • 1 vöröshagyma, megpucolva és lereszelve
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 púpos kávéskanál só
  • 10 dkg szikkadt kenyérbél
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/4 kávéskanál őrölt pirospaprika, csípős
  • A sütéshez
  • 2-3 dl semleges ízű olaj
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink