Recept
Kipróbáltam

Az én spagetti carbonarám

Stahl Judit

Ezt a népszerű tésztaételt mindenki másképp készíti. Én így, és egyáltalán nem tudom, vajon autentikus-e vagy sem. Arra hajlok, hogy nem, mert nem hiszem, hogy anno az olasz szénégetők, akiktől állítólag ez spagettiétel származik, fehér bort locsoltak volna a serpenyőben sistergő fokhagymás szalonnához – gondolom, inkább megitták azt a kortyot is. És biztos nem füstölt szalonnát használtak hozzá, hanem gurigára csavart pancettát, amit viszont csak pácolnak, de nem füstölnek Olaszországban. A petrezselyem hitelességével is erős kétségeim vannak, ám mivel nagyon finom hozzá, ezért ha van otthon, akkor ollóval rányiszálom a lágy tojáskrémmel kevert spagettiszálakra.

Elkészítés

1. Vizet engedek egy fazékba, teszek hozzá sót és felforralom. Amíg melegszik a tészta főzővíze, előkészítem a mártást.

2. A szalonnát felcsíkozom, a megpucolt fokhagymagerezdet pépesre zúzom, a parmezánt megreszelem, a chilipaprikának pedig levágom a végét, kirázom belőle a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem. Aztán a tojást meg a tojássárgákat kézi habverővel összekeverem a tejszínnel, utána megsózom, megborsozom, reszelek bele szerecsendiót, és hozzászórom a parmezánforgácsok felét. A spagettit belezsuppolom a lobogva forró vízbe, és annyi ideig főzöm, ameddig szükséges.

3. Miközben a tészatszálak puhulnak, egy nagyobb serpenyőben gyengéd tűzön megolvasztom a vajat. Hozzászórom a szalonnacsíkokat –imádom a vajban piruló szalonna illatát!-, és keveregetve nem szárazra, hanem amolyan közép-pörcösre pirítom. A szalonnacsíkokhoz hozzásöpröm a pépesre zúzott fokhagymát, és ½ perc alatt kevergetve megpárolom. Ezek után erősítek a lángon, és a fokhagymás szalonnához hozzáöntöm a fehér bort. Megvárom, amíg az alkohol sisteregve elpárolog, aztán lehúzom a serpenyőt a tűzről. A megfőtt spagettit leszűröm, lecsepegtetem, és beleborítom a szalonnás serpenyőbe. 

4. Visszateszem az edényt közepesen erős tűzre, ráöntöm a tojásos masszát, megszórom a chilipaprikával, és szinte csak gondolatnyi idő alatt kevergetve összemelegítem a tésztavacsorát. (Ha valaki túl száraznak találná, akkor tehet hozzá néhány kanálnyit a tészta főzővizéből.) Akkor a legfinomabb, ha a tojás és a tejszín keveréke krémes marad. Aztán tálalás előtt ráhintem a maradék reszelt parmezánt, ollóval rányesdesem a petrezselymet, és még egyszer megborsozom. 

2 nagy adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • 25 dkg spagetti
  • 10 dkg vékony szelet füstölt szalonna
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 dkg friss parmezán
  • 1 zöld chilipaprika
  • 1 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • só és frissen őrölt bors
  • 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
HÍRLEVÉL
stahldirekt.hu
Profi és egyedi

Hagyományos és különleges eszközök, tálalók, kiegészítők.

Tovább a webáruházba
Gyors nyalánkságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink