Bárányfasírt mentás sárgadinnyével

Elkészítés
1. A darált bárányhúst egy közepes tálban alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és egy falatnyi darabot kisütünk belőle, hogy ellenőrizzük, elég sós-e. Az elkészült masszából vizes kézzel diónyi fasírtokat formázunk.
2. A mentás olajhoz a mentaleveleket egy nagy szűrőbe szórjuk, és a mosogató fölött leforrázzuk 1 liter lobogva forró vízzel, aztán azonnal átmossuk hideg víz alatt. Az így megblansolt leveleket konyhai papírtörlőbe csavarva minél jobban leszárítjuk.
3. A mentát az olajjal együtt egy magas falú keverőedénybe tesszük, és botmixerrel minél alaposabban pürésítjük. Hozzáadjuk a reszelt zöldcitromhéjat, és kevés sóval is ízesítjük.
4. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2 adagban aranybarnára sütjük benne a fasírtokat, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat.
5. A mentás olajból öntünk keveset a tányérokba, arra halmozzuk a sárgadinnyét, és mellé kínáljuk a fasírtokat. Citrommal körítve és apróra vágott mentalevéllel megszórva tálaljuk.
4 adag lesz belőle.
- 2 kisebb sárgadinnye, meghámozva és kockákra vágva
- A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált báránylapocka
- 5 dkg natúr pisztácia, durvára vágva
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1 tojás
- 1 teáskanál chilipehely
- A mentás olajhoz:
- 1 nagy csokor friss menta, levelei lecsipkedve
- 1 dl semleges ízű olaj, (pl. szőlőmagolaj)
- 1 kezeletlen zöldcitrom, reszelt héja
- 1 csipet só
- A sütéshez:
- 2 dl olaj
- A tálaláshoz:
- néhány citromgerezd
- néhány friss mentalevél, apróra vágva
