Recept
Kipróbáltam

Bárányfasírt mentás sárgadinnyével

Bárány, menta, pisztácia és sárgadinnye: nagy, klasszikus íztalálkozás a Mediterráneumból.

Elkészítés

1. A darált bárányhúst egy közepes tálban alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és egy falatnyi darabot kisütünk belőle, hogy ellenőrizzük, elég sós-e. Az elkészült masszából vizes kézzel diónyi fasírtokat formázunk.

2. A mentás olajhoz a mentaleveleket egy nagy szűrőbe szórjuk, és a mosogató fölött leforrázzuk 1 liter lobogva forró vízzel, aztán azonnal átmossuk hideg víz alatt. Az így megblansolt leveleket konyhai papírtörlőbe csavarva minél jobban leszárítjuk.

3. A mentát az olajjal együtt egy magas falú keverőedénybe tesszük, és botmixerrel minél alaposabban pürésítjük. Hozzáadjuk a reszelt zöldcitromhéjat, és kevés sóval is ízesítjük.

4. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és 2 adagban aranybarnára sütjük benne a fasírtokat, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat.

5. A mentás olajból öntünk keveset a tányérokba, arra halmozzuk a sárgadinnyét, és mellé kínáljuk a fasírtokat. Citrommal körítve és apróra vágott mentalevéllel megszórva tálaljuk.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 2 kisebb sárgadinnye, meghámozva és kockákra vágva
  • A húsgombócokhoz:
  • 50 dkg darált báránylapocka
  • 5 dkg natúr pisztácia, durvára vágva
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál chilipehely
  • A mentás olajhoz:
  • 1 nagy csokor friss menta, levelei lecsipkedve
  • 1 dl semleges ízű olaj, (pl. szőlőmagolaj)
  • 1 kezeletlen zöldcitrom, reszelt héja
  • 1 csipet só
  • A sütéshez:
  • 2 dl olaj
  • A tálaláshoz:
  • néhány citromgerezd
  • néhány friss mentalevél, apróra vágva
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink