Recept
Kipróbáltam

Csirkecsíkok Sztroganoff-módra

Stahl Judit

A klasszikus Sztroganoff ezúttal csirkéből készül, ami az ízén semmit nem ront, sőt! Ráadásul az étel szinte pillanatok alatt elkészül.

Elkészítés

1. Az újhagymát felkarikázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a csirkemell filét pedig ujjnyi vastagságú, 5 centi hosszú csíkokra vágjuk. A csirkecsíkokat megsózzuk, megborsozzuk, és kevés liszttel megszórjuk, hogy sülés közben ne tapadjanak majd annyira egymáshoz.

2. Egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben gyenge tűzön összeolvasztunk 1 evőkanál vajat ugyanennyi olajjal, majd erősebbre tekerjük a lángot, és 2 perc alatt halványpirosra kapatjuk a csirkecsíkok külsejét. Szűrőlapáttal kiszedjük őket egy tálra, alufóliát borítunk rájuk, és rövid időre félretesszük a húsfalatokat.

3. A serpenyőbe újra 1 evőkanál vaj meg 1 evőkanál olaj kerül. Gyengéden megpároljuk benne az újhagymakarikákat, néha megkevergetjük őket, és ha már áttetszően puhák, hozzájuk tesszük a gombaszeleteket. Rögtön közepes erősségűre tekerjük a lángot a serpenyő alatt, aztán puhára pároljuk a gombát. Olykor-olykor kavarunk egyet rajta, de nem szükséges folyamatosan, mert a gombában sok a víz, így nem ég le könnyen.

4. Miközben a gomba puhul, a mártáshoz egy tálkában kézi habverővel összekeverjük a tejfölt, a tejszínt meg a magos mustárt, valamint kihalászunk pár darab csemegeuborkát az üvegből, és éles késsel vékonyan felkarikázzuk.

5. A megpárolódott gombához – nem kell agyonfőzni, mert akkor elveszti az ízét – hozzáöntjük a tejfölös-tejszínes mártást, beleszórjuk az uborkaszeleteket, és visszarakjuk a serpenyőbe a csirkecsíkokat. Az egészet jól összekeverjük, lefedjük, és 5 perc alatt összefőzzük. 


2 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 15 dkg gomba fej
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 teáskanál magos mustár
  • 1-2 db csemegeuborka
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink