Recept
Kipróbáltam

Diós nudli édes burgonyából

Stahl Judit

Az édesburgonya tele van béta-karotinnal, a dió remek forrása az omega-3 zsírsavnak, a teljes kiőrlésű lisztben sok a rost. És ha sima cukor helyett gyümölcscukorral édesítünk, nem pörög fel azonnal a gyerek, mert a gyümölcscukor lassan szívódik csak fel a szervezetben. Az édesburgonya pedig már nem egy beszerezhetetlen egzotikum, egyre több hipermarketekben kapható.

Elkészítés

1. A megfőtt édes krumplit meghámozzuk, áttörjük, és egy nagy tálban összegyúrjuk a vajjal, a sóval és a kétféle liszttel. Ha túl puha a lett a tészta, adunk még hozzá finomlisztet: ez mindig a lisztek minőségétől függ.

2. A tésztából lisztezett deszkán, enyhén lisztes kézzel ujjnyi vastag rudakat sodrunk. A rudakat felvágjuk 1 cm-es darabokra, és a darabokból kézzel nudlikat formázunk. A nudlikat sütőpapírral fedett tálcán magunk mellé készítjük, és szétosztjuk 4 egyenlő adagra.

3. A zsemlemorzsát egy 30 cm átmérőjű teflonseprenyőben mérsékelt tűzön kevergetve aranybarnára pirítjuk az olajon. Ha kész, félretesszük.

4. A szóráshoz a diót egy nagy, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk. Miután kihűlt, 5 dkg gyümölcscukorral együtt finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a többi cukrot és a reszelt citromhéjat.

5. A főzéshez enyhén sós vizet forralunk, belekavarunk 1 evőkanál olajat. A lobogva forró vízben kifőzzük a nudlikat, egyszerre csak 1 adagot. Miután feljöttek a vízre, adunk nekik 1 percet, majd leszűrjük, és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. Most megvárjuk, hogy újra forrjon a víz, jöhet bele a következő adag nudli, megfőzzük, leszűrjük, zsemlemorzsába forgatjuk. Ugyanígy megfőzzük a maradék 2 adagot.

6. A nudlikat megszórjuk édes, citromhéjas dióval, és tálalhatunk.

6 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • A nudlihoz:
  • 50 dkg édes burgonya, héjában megfőzve
  • 2 dkg puha vaj
  • 2 kávéskanál 1 késhegynyi só
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • A morzsához:
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál semleges ízű olaj
  • A tetejére:
  • 15 dkg tört dió
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A formázáshoz:
  • kevés finomliszt
  • A főzéshez:
  • 1 evőkanál semleges ízű olaj
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink