Recept
Kipróbáltam

Egészben sült fűszeres karfiol

Mostanában divat lett nagy fej zöldségeket egészben sütni. Káposzta, kelkáposzta a sütőben, cikória vagy kínai kel a grillen: pompás karamelles-füstös ízeket csalnak ki a zöldségekből. Ez az étel még ezeknél is jobb, mert a joghurtos marinád finom ízkérget is varázsol a puha karfiol köré.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit. A karfiol aljáról levágjuk a leveleket, és a torzsa fás, kiálló részét is.

2. Egy akkora keverőtálban, amelyben elfér a karfiol, alaposan elkeverjük a joghurtot minden egyéb ízesítővel, és fejjel lefelé belemártjuk a karfiolt, 10 percet hagyjuk marinálódni.

3. Átemeljük az előkészített tepsire, és a keverőtálban maradt joghurtos fűszerkeverék nagy részét egy kenőecsettel vagy kanállal rádolgozzuk a karfiolra.

4. Az előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc után óvatosan megkenjük a maradék fűszeres joghurttal. Összesen 40–50 percig sütjük, amíg a marinád kicsit kiszárad, és enyhén pirult bevonatot képez a zöldségen.

5. Kivesszük a sütőből, 10 percet állni hagyjuk, majd szeletekre vágva, zöld salátával tálaljuk.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol
  • 3 dl görög joghurt
  • 1 kezeletlen citrom, reszelt héja
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 kásvéskanál mustárpor
  • 1 kávéskanál őrölt kurkuma
  • 2 kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:
  • friss kevert zöldsaláta
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink