Recept
Videó
Kipróbáltam

Falafel sütőben készítve

Stahl Judit

Íme az egészséges fasírt: nem húsból készül, hanem csicseriborsóból és ahelyett, hogy bő zsiradékban sütnénk, egyszerűen csak betoljuk a sütőbe. Méltán lett családi kedvenc.

Elkészítés

1.  A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe.

2. A csicseriborsót leszűrjük. A kenyér belét kicsipkedjük. A petrezselyemleveleket, a mentaleveleket és a snidlinget ollóval felaprítjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A fokhagymát szintén megpucoljuk, aztán finomra zúzzuk.

3. A csicseriborsót, a kenyérbelet, a zöldfűszereket, a vöröshagymát és a fokhagymát késes betétű robotgépbe szórjuk. Sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük őrölt római köménnyel. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a fél citrom levét.

4. A késes robotgépbe került hozzávalókat elkezdjük összedolgoztatni a géppel. Amikor már eléggé szétment a massza, egy pillanatra leállítjuk a gépet és beletesszük a tojást, a tojássárgáját. Végül az egészet simára dolgozzuk.

5. A masszából diónyi gombócokat meghempergetjük zsemlemorzsában.

6. A gombócokat letesszük egymástól 2 cm-re a tepsin és 30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor salátával és hummusszal rétegezve pitákba töltjük.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 1 doboz 30 dkg-os csicseriborsó konzerv
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 25 dkg szikkadt kenyérbél
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 6 friss mentalevél
  • 10 szál snidling
  • só és őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 nagy csipet szódabikarbóna
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 2 fokhagymagerezd
  • 1 tojás (szobahőmérsékleten)
  • 1 tojássárgája
  • a hempergetéshez zsemlemorzsa
  • a tálaláshoz saláta és hummusz
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink