Recept
Kipróbáltam

Kemencés malacsült

Stahl Judit

A nyáron az egyik hétvégét egy badacsonyi házban töltöttük. A menüt előre összeállítottuk, és mert tudtuk, hogy lesz kemence, szombat estére malac sütéssel egybekötött szabadtéri dínomdánomot terveztünk. Mondanom sem kell, remekül sikerült, amihez nagyban hozzájárult a ropogós malacsült is. Ezzel a recepttel azonban, az ünnepekre is készülhetünk. A szilveszteri malacsült meghozza az újévre a szerencsénket. Akinek nincs lehetősége kemencében sütni, az nyugodtan tegye a sütőbe.

Elkészítés

Előkészítés

1. A malaccomb bőrét kockásra bevagdossuk: ilyenkor a bőrt és az alatta lévő zsíros részt vágjuk át, de a húshoz nem ér a késünk.

2. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, a gerezdeket megpucoljuk, összezúzzuk. Előkapunk egy mozsarat: a köményt kicsit megtörjük benne, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a chilit, az oregánót, az olajat. az egészet pépesre dörzsöljük-keverjük a mozsárban.

3. A fokhagymás-fűszeres pácot elosztjuk 1/3–2/3 arányban. A nagyobbik részhez hozzávegyítjük a sót. Ezután a sós páccal a malaccomb húsos részét kenjük be, a só nélküli páccal pedig a bőrős részét dörzsöljük át, és juttatunk belőle bőven a vágatokba is.

4. A pácolt malaccombot folpackba csomagolva 1-2 napra hűtőbe tesszük.

Sütés

1. Sütés előtt a kemencét felfűtjük, majd visszahűtjük 300 fokosra.

2. Kevés zsírral kikenünk egy 30×40 cmes tepsit.  a zöldségeket megtisztítjuk, 3-4 darabra vágjuk, kevés sóval összekeverjük, aztán szétterítjük a tepsiben, és ráöntünk 2 dl sört.

3. A malaccomb bőrös részét beecseteljük kevés zsírral, és bőrös oldalával felfelé ráültetjük a zöldségekre. A tepsit lefedjük alufóliával úgy, hogy a fóliát előtte megzsírozzuk, és zsíros oldalával lefelé borítjuk rá a tepsire. Vigyázzunk, a fólia ne tapadjon a húshoz.

4. Elkezdjük sütni a húst, és közben jó 30 percenként ránézünk: a bőrét újra meg újra kevés zsírral beecseteljük, valamint mindig locsolunk a zöldségekre némi sört, összesen még 3 dl-t.

5. A malachús akkor van kész, amikor a csontja mellett beleszúrunk húshőmérővel, és az 71 fokot mutat. Ez kb. 3 óra, de az utolsó 1 órában levesszük a tepsiről az alufóliát, és így sütjük tovább a malaccombot, hogy a bőre megpiruljon.

Kb. 8-10 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 1 db 3 kg-os bőrös, csontos malaccomb
  • A páchoz
  • 1 fej reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál szárított chilipehely
  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál olaj
  • A zöldséges részhez
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 2 kis fej karalábé
  • 2 fej vöröshagyma, megpucolva és lereszelve
  • A sütéshez
  • 5 dl sör
  • 10 dkg sertészsír
  • A tepsi kikenéséhez
  • kevés sertészsír

Hogyan fűtsük és hűtsük vissza a kemencét? A kemence közepén tüzet gyújtunk, aztán a falához körben szétpöcköljük a tüzet, és folyamatosan tápláljuk. Az a cél, hogy elérje a 450 fokot. A cikkben használt kemencénél ez 5 órát jelentett, hozzá 100 l fát tüzeltünk el. Ekkor hagyjuk leégni a tüzet izzó parázsra, és megvárjuk, hogy a kemence visszahűljön 300 fokosra. A cikkben használt kemencénél ez 1,5 óra alatt történt meg. Mindezt a legegyszerűbb kemencehőmérővel ellenőrizni.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink