Recept
Kipróbáltam

Mentás húspogácsák köményes joghurttal

Stahl Judit

Ezek az aranybarna húsgolyók a mi hagyományos fasírtjaink arab rokonai. A menta frissítő íze, a kömény könnyedsége, a mézes joghurt lágysága az Ali baba, a Kis mukk és az Ezeregyéjszaka meséinek a világát idézik.

Elkészítés

1. Először nagyon apróra vágjuk az újhagymák fehér szárát, a megpucolt fokhagymagerezdeket és a mentaleveleket. Kimagozuk a chilipaprikát, majd az üres paprikahéjakat vékony karikákra szeljük.

2. A felaprított újhagymát, a fokhagymát, a mentát és a chilit beleszórjuk egy tálba, és hozzájuk tesszük a darált pulykahúst. A masszát megsózzuk, ízesítjük kevés örőlt fahéjjal, és hozzálötykölünk 2 evőkanálnyi olajat. Az egészet alaposan összekeverjük, 8 részre osztjuk.

3. Mindegyik húsadagból 5 centi átmérőjű és 1 centi vastagságú pogácsaszerűséget formázunk, majd egy nagy serpenyőben 4 evőkanálnyi megmelegített olajon, fedő alatt megsütjük.

4. Miközben a fasírtok süldögélnek – úgy 5-5 perc kell nekik oldalanként -, mártás gyanánt összekeverjük a joghurtot az őrölt köménnyel meg a mézzel.

5. Végül a joghurtos öntetet rákanalazzuk a szűrőlapáttal kiszedett, még forró húspogácsákra, és akár azonnal tálalhatjuk is őket. De később is finomak, azaz a langyos, mentás pulykagolyókra istenien lehet rájárni. (Már ha marad belőlük.)

4 könnyű adag lesz.

Hozzávalók:
  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 20 friss mentalevél
  • 1-2 zöld chilipaprika
  • 50 dkg pulykahús, darálva
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi só
  • 2 + 4 evőkanál semleges ízű olaj
  • 2 dl jó minőségű, krémes joghurt
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál méz
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink