Recept
Kipróbáltam

Sült sonka Cumberland - mártással

Stahl Judit

A megszokott füstölt sonka helyett, idén Húsvétkor próbáljunk ki egy izgalmas gyümölcsöset!
A Cumberland-mártás igazi brit klasszikus, és tartozom az igazságnak azzal, hogy nem ez a receptje. Helyesebben: nem pont ez a receptje. Az eredeti, vessen meg érte, aki akar, nem tetszett, amikor kipróbáltam a Larousse Gastronomique lexikon alapján. Egyrészt kicsit ódivatúan hígacska volt, másrészt ribizlilekvár kellett volna hozzá, amely Angliában biztos minden bokor alatt terem, nálunk ellenben alig kapható. Fogtam hát magam, levettem a hagyománytisztelő sapkámat, lecseréltem a ribizlit áfonyára, és horribile dictu, amúgy franciásan még 10 dkg vajjal is lágyítottam a mártáson.

Elkészítés

1. A mártáshoz a narancs és a citrom héjából krumplihámozó késsel 2-2 darab 4 cm hosszú, vékony csíkot leszedünk, és ügyelünk rá, ne maradjon rajtuk a gyümölcsök fehér, kesernyés bundájából. A héjakat gyufaszálnyi csíkokra metéljük, összekeverjük, és kimérünk belőle 1 púpos evőkanálnyit, vagyis kb. 1 dkg-ot. A narancs levét kifacsarjuk, átszűrjük.

2. A vékonyra metélt, összekevert narancs- és citromhéjat egy 2 l-es, kb. 20 cm átmérőjű fazékban felforraljuk a portói borral, majd 10 percig tovább forraljuk, hogy 1 dl-re sűrüljön. Közben dobókocka méretűre vágjuk a hideg vajat. 

3. A besűrített portói borból szűrőlapáttal kihalásszuk a héjakat, félrerakjuk őket, aztán a portói borból kiveszünk 1 merőkanálnyit, és egy kis tálkában kézi habverővel összekeverjük az áfonyalekvárral, a mustárral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a csípős pirospaprikával. Az áfonyalekváros keveréket a narancslével együtt visszaöntjük a többi portói borhoz, az egészet megsózzuk-megborsozzuk, és nagy lángon kevergetve összeforraljuk. Végül átszűrjük, és azon melegében belekeverjük a félretett narancs- és citromhéjakat, valamint a felkockázott vajat.

4. A sonka nem nagy ügy: oldalanként pár perc alatt átpirítjuk a szeleteket az olajon egy nagy teflonserpenyőben. Tálaláskor melléjük kínáljuk a mártást, köretként pedig krumplikrokettet adunk.

4 adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • 4 szelet 1 1/2 cm vastag füstölt, főtt sonka, (összesen kb. 50 dkg)
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • A mártáshoz
  • 1 db narancs és citrom reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 2 dl portói bor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál áfonyalekvár
  • 2 kávéskanál mustár
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt csípős paprika
  • só és frissen őrölt bors
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink