Recept
Kipróbáltam

Tárkonyos harcsa erdei gombával

Stahl Judit

Tárkony, harcsa, gomba – első látásra furcsának tűnhet a találkozásuk, de ez a fogás kizárólag kellemes meglepetéseket tartogat. A harcsa telt íze szépen összejátszik a sötét, erdei gombával, amelyből lehetőleg vargányát vegyünk. Persze, nem vitás, hogy se a harcsa, se a vargánya nem számít filléres hozzávalónak, de cserébe káprázatos az együttesük. A tárkony, a mustár és a citrom triója pedig könnyedén ellensúlyozza a nehézfiúk komolyságát.

Elkészítés

1. A szárított gombát 30 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az áztató vizet ne öntsük ki, mert ha átszűrjük kávéfilteren vagy néhány réteg gézen, 1 napon belül felhasználhatjuk, lefagyasztva pedig később is. Gombaleveshez, gombás rizottóhoz nagyon finom.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 30x40 cm-es tepsit vagy sütőtálat. A harcsafilét kb. 10x15 cm-es szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és bőrös oldalával lefelé egymás mellé tesszük a tepsibe.

2. A tejszínt kézi habverővel simára keverjük a tejföllel, a liszttel meg a mustárral, aztán apróra vágjuk a friss tárkonyleveleket, és hozzászórjuk. Fakanállal beleforgatjuk a felpuhult, leszűrt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és ráreszeljük a citrom héját. Végül a citrom levéből is hozzáteszünk 3 evőkanálnyit, és a keveréket ráöntjük a halra.

3. A harcsafiléket 25 perc alatt megsütjük. Ezalatt a gomba teljesen megpárolódik, a hal körül pedig olyan kifinomult tárkonyos mártás születik, mintha hosszas munkával állítottuk volna elő.

4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 5 dkg szárított erdei gomba, (lehetőleg vargánya)
  • 1 kg harcsafilé
  • só és őrölt bors
  • 1 1/2 dl tejszín
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 kávéskanál mustár
  • 4 ág tárkony, friss
  • 1 citrom reszelt héja, és a levéből 3 evőkanálnyi
  • kevés vaj, a tepsi kikenéséhez

Köretnek kevés olívaolaj és vaj keverékén megpárolok néhány gerezd fokhagymát, átforgatok rajta kifőtt spagettit, és alaposan meghintem durvára őrölt borssal. Sima, semleges köret, engedi érvényesüli a gombás harcsa gazdag ízvilágát.

HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink