Recept
Kipróbáltam

Tésztasaláta bazsalikommal, fetával és paradicsommal

Stahl Judit

Amikor beüt a kánikula, még azokban is életbe lép az ősi menekülési ösztön, akik elvetemülten szeretnek főzni. Az „El a tűzhelytől, de messzire!” sürgető parancsa ezerrel tör elő, és saját tapasztaltból tudom, fölösleges ellenállni, mert úgyis csak bosszankodás meg hőguta lesz a vége. Éppen ezért július és augusztus folyamán, ha vendégek jönnek hozzánk, gyakran készítek gyors, mediterrán tésztaételeket. A főzési rész hamar megvan: bő 10 perc jár a tésztának, 15 perc a többi hozzávalónak. A végét aztán már akár a nyitott hűtőajtónál állva is össze lehet dobni.

Elkészítés

1. A tésztát a szokásos módon kifőzzük enyhén sós vízben. Ezalatt a diót száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk, majd durvára őröljük, aztán félbevágjuk a paradicsomokat, vékonyan felkarikázzuk az újhagyma fehér részét, és finomra zúzzuk a fokhagymát.Utolsó lépésként kezelésbe vesszük a kész grillcsirkét is: a csontokról falatnyi cafatokban leszedjük a húst.

2. És itt a vége, fuss el véle, azaz összeállítjuk a tésztasalátát. A megfőtt pennét leszűrjük, lecsöpögtetjük, és beletesszük egy nagy salátástálba. Meglocsoljuk az olajjal, aztán ujjaink közt átszűrve hozzáfacsarjuk a fél citrom levét, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Jönnek sorjában a félbevágott paradicsomok, az újhagyma-karikák, a durvára őrölt dió és a csirkecafatok. 

3. Befejezésül félbetépkedve hozzátesszük a friss bazsalikomot – ez adja meg a saláta karakterét –, a tálba morzsoljuk a feta sajtot, kicsit megsózzuk, alaposan megborsozzuk, és finom mozdulatokkal összekeverjük az egészet. Máris ehetünk.

4-5 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
  • 50 dkg penne
  • 1 dkg tört dió
  • 50 dkg koktélparadicsom
  • 1 csomag felkarikázott újhagyma
  • 1 duci gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 db a kész grillcsirkéből
  • 6 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • 6 nagy marék friss bazsalikom
  • 20 dkg feta sajt
  • só és őrölt bors
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink