Recept
Kipróbáltam

Fusilli zöldborsóval és csirkemájjal

Stahl Judit

Egyszerű étel. A májon és a zöldborsón kívül kell még az ételbe vaj, olaj, balzsamecet, egy flakon tartós tejszín, némi sajt és egy doboz mascarpone, azaz olasz krémsajt. A friss petrezselyem fakultatív, nálam azért szokott általában lenni, mert virág helyett szépen mutat a vázában a konyhapulton. Így a vacsora végül 30 perc alatt tálalható állapotba jut, és velem együtt mindenki örül otthon, hogy a motoros pizzánál ezerszer finomabbat eszünk.

Elkészítés

1. Megcsináljuk az egyszerű sajtmártást: a parmezánt megreszeljük, a fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, aztán a mascarponét és a tejszínt lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel simára keverjük, és hozzáadjuk a parmezánt meg a fokhagymát. Megsózzuk-megborsozzuk, megfűszerezzük szerecsendióval, és ennyi, megvagyunk vele.

2. A csirkemájat 2x2 cm-es darabokra vágjuk, aztán a vajat és az olajat egy 28 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű teflonserpenyőben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk. Rádobjuk a májat, és nagy lángon 5 perc alatt megsütjük benne. Közben egyszer-egyszer megforgatjuk a darabokat fakanállal, hogy egyenletesen piruljanak. Ezután a májra ráöntjük a balzsamecetet, és miközben felkapargatjuk az esetleg lepirult májdarabokat, megvárjuk, amíg 10 mp alatt elsistereg az ecetből a szúrós, nyers ereje. Ekkor a megsült májat szűrőlapáttal kiszedjük egy tálra, megsózzuk-megborsozzuk, és alufóliával letakarva félretesszük.

3. Egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk a tésztának, és amíg felmelegszik, elkezdjük megpárolni a zöldborsót. A petrezselymet apróra vágjuk, aztán az eddig használt serpenyőbe, amelyben még ott a májsütésből maradt, vajas-olajos zsiradék, beleszórjuk a fagyos zöldborsót. Megsózzuk-megborsozzuk, hozzákeverjük a petrezselymet, és lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk. Közben olykor átkavarjuk, de semmi értelme végig mellette állni.

4. Ha a tészta főzővize már lobogva forr, megsózzuk, aztán megfőzzük benne fusillit.

5. Miután a zöldborsó már megpuhult és a tészta megfőtt, összeállítjuk az ételt. A fusillit leszűrjük, kicsit félretesszük, és a borsóhoz visszapakoljuk a serpenyőbe a megsütött májat. Ezután a zöldborsós májra ráöntjük az előre elkészített sajtmártást, hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és az egészet nagy lángon szűk 1 perc alatt kevergetve összemelegítjük. Ha úgy látjuk, túl sűrű lett, belevegyítünk 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.

4 adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • 40 dkg fusilli
  • 1 késhegynyi só
  • 50 dkg csirkemáj
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl olívaolaj a tetejére
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só és frissen őrölt bors
  • 30 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • A sajtmártáshoz
  • 5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 5 dl tejszín
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink