Recept
Kipróbáltam

Görög saláta

Stahl Judit

A görög saláta általában olyan az éttermek világban, mint a magyar gulyás. Sok helyen készítik, és mindenhol másképpen. Mi másról szólna ez a színpompás, üdítő egyveleg, mint harsogóan érett zöldségekről, duzzadó olajbogyókról és sós lében pácolt feta-sajtról?

Elkészítés

1. Először a munka dandárját, azaz a darabolgatást végezzük el. Ehhez a kicsumázott, kimagozott és félbevágott paprikát szinte gyufaszál vékonyságúra vagdaljuk. Aztán a végétől megszabadított, de héjas uborkát hosszában elfelezzük, majd centi vékony félkörökre szeljük. A paradicsomokból kiszedjük a zöld pomponukat, és elgerezdeljük őket 8-8 cikkbe. Ezek után a megpucolt lilahagyma következik: áttetsző fátylakká vagdaljuk az édeskés illatú hagymát. Majd a fetán a sor, a sós sajtot lecsepegtetjük, majd apróra felkockázzuk. A szintén lecsepegtett olajbogyókat félbevágjjuk. 

2. Mielőtt elkészítenénk az öntetet, a diót beleszórjuk egy száraz serpenyőbe, kevergetve illatosra pirítjuk, majd félrerakjuk.

3. Az öntethez előveszünk egy tisztára mosott, jól záródó üveget, és beleöntjük az olívaolajat. Aztán belekanalazzuk a joghurtot meg a fehérborecetet, és miután apróra vágtuk a mentát, azt is hozzászórjuk. Teszünk még bele morzsolt oregánót, sót meg borsot, és kis reszelőn át hozzáreszeljük a papírvékony héjától megfosztott fokhagymagerezdet. Ahogy a lágy fokhagymakrém jóleső hanggal belepottyant az üvegbe, visszacsavarjuk a tetőt, és néhány sékelős mozdulattal összerázzuk az öntetet.

4. Márcsak annyi maradt, hogy a mozsárban durvára törjük a diót, majd előveszünk 2 nagy tányért, és csinosan elrendezgetjük rajta a paprikacsíkokat, az uborka-félköröket, a paradicsomgerezdeket meg a lilahagyma-karikákat. Aztán rájuk csurgatjuk az öntetet, majd elhelyezzük a fetakockákat, meg a félbevágott olajbogyókat, és megszórjuk diómorzsával. 

2 adag lesz belőle

Hozzávalók:
  • A salátához:
  • 1 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1/2 közepes méretű kígyóuborka
  • 2 nagyobb friss paradicsom
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 15 dkg feta
  • 5 dkg fekete magozott olajbogyó
  • 1 nagy maroknyi bögre dió
  • Az öntethez:
  • 5 evőkanál olívaolaj a tetejére
  • 2 evőkanál jó minőségű, krémes joghurt
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 maréknyi friss mentalevél
  • 1 teáskanál morzsolt oregano
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink