3/19
Stahl Judit
A rétes az egyik legjobban variálható műfaj. Lehet tölteni édes vagy sós töltelékkel, például gyümölccsel, zöldséggel, hússal, sajttal vagy akár hallal – szóval ezer módon. És a rétestészta formázása szintén variálható, mert csavarhatjuk roládnak, mint egy magyar házi rétest, vagy lapokra szedve használhatjuk, mint a görög baklavanál, illetve felvághatjuk, hogy csomagokat készítsünk vele, ahogy a marokkóiak szokták. Most egy olyan étel következik, ahol sajtos tölteléket kap, és csinos, apró csomag formája lesz.
Tovább
Ezt a népszerű tésztaételt mindenki másképp készíti. Én így, és egyáltalán nem tudom, vajon autentikus-e vagy sem. Arra hajlok, hogy nem, mert nem hiszem, hogy anno az olasz szénégetők, akiktől állítólag ez spagettiétel származik, fehér bort locsoltak volna a serpenyőben sistergő fokhagymás szalonnához – gondolom, inkább megitták azt a kortyot is. És biztos nem füstölt szalonnát használtak hozzá, hanem gurigára csavart pancettát, amit viszont csak pácolnak, de nem füstölnek Olaszországban. A petrezselyem hitelességével is erős kétségeim vannak, ám mivel nagyon finom hozzá, ezért ha van...
Tovább
Ez a recept nagyon praktikus, Badacsonyban tanultam az egyik barátnőmtől: a tészta pár perc alatt megvan, aztán hagyom kelni 1 éjszakát a hűtőben, és innentől kezdve 4 napon át bármikor süthetek lángost. A tésztából mindig csak annyit használok, amennyire épp szükség van, de végig hűtőben tartom, és a tetejét kevés olajjal megkenem, hogy ne száradjon ki.
Tovább
A baracklekvár és a dió kombinációját, mint generációm annyi más tagja, én is a napköziből ismerem: a mára teljesen igazságtalanul feledésbe merült diós tészta kapcsán találkoztam velük először. Osztálytársaimmal együtt alig vártuk a pénteki főtt tészta ebédeket, hiszen tudtuk, ha magunkba erőltetjük a gyatra zöldségleveseket, jutalmul édes falatokat kaphatunk. Ebben a muffinban is csoda jó együtt a dió és a lekvár, rendesen hozzák a házias, nosztalgikus ízeket.
Tovább
Egy ízletes sörtészta, kétféle sütemény, villámgyorsan. Szilvásan.
Tovább
Paradicsomos tészta, izgalmas változatban.
Tovább
Elegáns francia neve trükkösen takarja azt a tényt, hogy mennyire könnyű, szinte fakezűen egyszerű elkészíteni. Egy kis gyümölcs, rá jó sűrű palacsintatészta, aztán irány a sütő, és fél óra alatt mindebből aranyló lepény kerekedik. Egyébként ez a villámgyors édesség Limousinból származik, Franciaország középső tájáról, és manapság is gyakran kerül az asztalokra ez a finom, rusztikus desszert. Hagyományosan cseresznyét –pontosabban magozatlan fekete cseresznyét – tesznek bele, de ha történetesen a sárgabaracknak, a körtének, vagy a szilvának van szezonja, azokból is szívesen...
Tovább
Imádom az olaszos tésztavacsorákat, kivált a zöldségeseket. És ennek több oka is van. Az egyik, hogy amikor zöldséggel készítem a tésztát, egyből foszladozni kezdenek félelmeim, amiért már megint olyan kaját főzök estére, amitől másnap nem szívesen nézek a tükörbe. A másik ok, hogy valami kallódó zöldségféle -jelen esetben cukkini- szinte mindig akad otthon a hűtőben, ha máshonnan nem, az előző hétvégi bevásárlásból, amiből aztán olyan vacsora kerekedik, amely után mindenki megnyalja a tíz ujját.
Tovább
Sokan akkor nyúlnak csak a póréhagymához, ha ki szeretnék váltani vele az aromás alapokat adó, de könnyfakasztó vöröshagymát. Pedig a póré saját jogán is elismerésre méltó zöldségféle: ha vajpuhára párolom, olyan telt zamatok kerülnek belőle elő, amelyek addig titokban bujkáltak. Ezután már csak percek kérdése, hogy összeházasítsam némi brandyvel, tejszínnel és szerecsendióval, aztán kész a diszkrét ízű mártás, jöhet bele a megfőtt tészta.
Tovább
Az orzo Magyarországon még nem elterjedt tésztaféle, de ha valaki ki akarja próbálni, főzzön vele rizottót, mert ebből a tésztából még talán finomabb is, mintha hagyományosan rizzsel készülne. Köretként, de bármilyen, akár maradék zöldséggel vagy hússal dúsítva főételként is remek.
Tovább
3/19
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink